BiH
0

Ivanić: Nema razloga da RS bude u funkciji HDZ-a

SRNA
Mladen Ivanić
Mladen Ivanić
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić izjavio je Srni da ne vidi nijedan razlog zbog kojeg bi Republika Srpska bila u funkciji HDZ-a kada je riječ o formiranju Vijeća ministara BiH.

Ivanić smatra da "SNSD nema nijedan motiv za formiranje Vijeća ministara BiH, jer će u tom slučaju imati manje nego što ima trenutno".

"Zato oni i prave vještački ovu krizu i zato su namjerno pristali da budu puko sredstvo HDZ-a. SNSD to koristi da ostane na vlasti sa istim pozicijama. Njih interesuje jedino da ostanu sa istim brojem ministara, jer će sa novim Vijećem ministara imati manje nego sada", rekao je Ivanić u Bijeljini, gdje je prisustvovao Izbornom saboru Foruma žena Opštinskog odbora PDP-a.

On je naglasio da je PDP uzdržan o pitanju izbora predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, jer nije dio skupštinske većine. 

"Mi ne pretendujemo da budemo skupštinska većina i ovo nije naše pitanje. Nismo u kombinaciji ni sa SNSD-om ni sa SDS-om i na njima je da odlučuju o tome. Bit ćemo uzdržani svaki put i ne nosimo nikakvu odgovornost kada je riječ o ovom pitanju", kaže Ivanić.

Prema njegovim riječima, PDP neće podržavati državni budžet, jer je to stvar stranaka koje treba da čine parlamentarnu većinu.

Ističući da je "sve ovo puko zamajavanje naroda", Ivanić je ocijenio da će vrlo brzo biti postignut dogovor između SNSD-a i SDP-a. "Očekujem da će se to dogoditi već u septembru ili oktobru, a onda će to pokušati da narodu prodaju kao veliki uspjeh i rezultat, kao što je bilo i u slučaju referenduma", dodao je Ivanić.