BiH
9

Ivanić: Ne uvlačiti kulturne institucije u politiku

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Da bi se riješio problem u kulturi, potrebno je definisati pravila finansiranja tih institucija, prestati s bitkom da li je kultura pitanje entiteta ili države i ne uvlačiti kulturne institucije u politiku, izjavio je danas u Sarajevu član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić tokom konferencije Platforme dijaloga pod nazivom "Kulturna različitost - zajedničko blago".

Skup je organiziran u okviru projekta Ujedinjenih nacija "Dijalog za budućnost" u saradnji s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Ivanić je naglasio da konferencija "Dijalog za budućnost" traje već četiri godine te da je to jako dobar projekt pomoću kojeg su skupljena značajna finansijska sredstva i koji je pomogao različite nevladine organizacije i projekte.

"Mislim da će konferencija otvoriti neke drugačije vizije te izvući kulturu iz svakodnevnih političkih bitaka, jer političari vrlo često koriste pojam kulture za nastavak daljnjih sukoba. Vjerujem da će ovakav stil dijaloga omogućiti da se dođe do zajedničkih zaključaka kako naše kulturno bogatstvo predstaviti svijetu, smatra Ivanić.

Koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH Sezin Sinanoglu je kao cilj konferencije navela promociju kulture koja će doprinijeti izgradnji mira i povjerenja da bi se omogućila društvena kohezija.

"Moramo biti svjesni da mir nije nešto što dolazi samo od sebe, već nešto što se mora njegovati i čemu moramo posvetiti dosta pažnje. Upravo ovaj niz dijaloških konferencija koje smo napravili je nešto što će narodima BiH dati instrument da razgovaraju", kazala je Sinanoglu.

Također, dodala je, UN podržava i niz manjih projekata u BiH te rade s mladim ljudima kojim omogućavaju da zajednički predstave svoje ideje.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović izrazio je zadovoljstvo što je pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH pokrenute panel-diskusije i rasprave o budućnosti i mogućnostima zajedničkog kulturnog djelovanja, obrazovanja i pomirenja u kojima učestvuju mladi.

"Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, vrlo često smo zatvoreni u nacionalne atare, bili oni politički, kantonalni, entitetski ili državni. Ali ovakve inicijative omogućavaju da mladi iz cijele BiH pokrenu otvorene diskusije o stanju u državi", istakao je Osmanović.

Naglašava da upravo kultura najlakše gradi mostove te da su prijateljstva koja se uspostave u kulturi neraskidiva.

"To su prijateljstva bez interesa i političke primjese i drago mi je da je današnji moto ove konferencije - kultura i dijalog u kojima učestvuju mladi koji će sutra biti kulturni radnici i zauzimati značajne pozicije", dodao je Osmanović.

Kaže također da je Ministarstvo u 2016. godini za kulturu izdvojilo više od tri miliona KM za rad kulturnih institucija koje će dijeliti putem javnog poziva i usmjeravati ih tamo gdje su najpotrebnija.

Sve kulturne institucije su, kako je ocijenio, u dosta teškoj finansijskoj situaciji, "a samim tim i kadrovski nisu dovoljno popunjeni".

"Nastojat ću da s kolegama iz entiteta i kantona uz podršku međunarodnih institucija uradimo sve da se kultura ne posmatra kao nešto u što samo treba ulagati", poručio je Osmanović, navodeći da su istraživanja u BiH iz 2011. godine pokazala da oko 29.000 građana radi u kulturnim institucijama ili imaju veze s kulturnom.

Šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum ističe da kultura pridonosi razvoju države i bruto-društvenom proizvodu, ali da još postoji problem predstavljanja kulture kao generatora mira i pomirenja u BiH.

"I nakon 20 godina od rata u BiH, kulturna raznolikost naše države još nije viđena kao izuzetna vrijednost, već kao anomalija društva koja pospješuje podjele u zemlji", smatra Šešum, i da je današnja konferencija jedan od dobrih momenata kako bi se došlo do određenih zaključaka koji bi ušli u novu strategiju kulturnih politika BiH.

U tematskim grupama i panelima učestvovat će 100 učesnika, predstavnika vladinih institucija u BiH, mladih aktivista, akademskog i nastavnog osoblja i drugih relevantnih institucija, organizacija civilnog društva, vjerskih zajednica i subjekata koji provode različite projekte podržane u okviru UN-ovog projekta "Dijalog za budućnost“.

Tokom prve konferencije Platforme dijaloga, održane u aprilu 2015. u Sarajevu, otvorena su neka od ključnih pitanja o bh. obrazovanju, lošem položaju kulture i kulturnih djelatnika i njihovih udruženja, te zaključeno da je za bolju budućnost mladih neophodna udružena komunikacija pojedinaca, NVO-a i studentskih organizacija s predstavnicima institucija vlasti, u čijim klupama već sjede mladi ljudi koji se trebaju "izboriti“ za prava mladih u BiH.