BiH
0

Ivanić: Ne tražimo ukidanje OHR-a, tražimo ukidanje bonskih ovlaštenja

FENA
Partija demokratskog progresa (PDP) pokrenula je dvije inicijative – jedna je upućena Vijeću za implementaciju mira za ukidanje bonskih ovlaštenja visokom predstavniku, a druga Parlamentarnoj skupštini BiH za preispitivanje nametnutih zakona od visokog predstavnika, onih koji nisu prošli skupštinsku proceduru.

Ove inicijative danas su na pres-konferenciji u Sarajevu obrazložili poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branko Dokić i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda državnog parlamenta Mladen Ivanić.

Ivanić je kazao da su on i Dokić ponovili raniji zahtjev za održavanje sjednice oba doma PSBiH na kojoj bi bila razmatrana političko-sigurnosna situacija u BiH, napominjući da će predložiti da se na toj sjednici zbog aktuelnosti svega što se sada događa pokrene inicijativa za ukidanje bonskih ovlaštenja.

„Mi ne tražimo ukidanje OHR-a, tražimo ukidanje bonskih ovlaštenja“, kazao je Ivanić.

Komentirajući posljednje odluke visokog predstavnika donesene krajem prošle sedmice, on je kazao da je visoki predstavnik ušao u najosjetljiviju stvar u BiH, a to je princip odlučivanja.

„Pod firmom efikasnije BiH, dotaknuta je tema ravnopravnosti naroda u procesu odlučivanja u BiH i to je zaista vrlo opasna oblast u koju mislim da OHR nije smio ući nepripremljeno kako je ušao. Evidentno je da je visoki predstavnik ovim ušao u Ustav i u pitanje kreiranja Ustava“, kazao je Ivanić.

Dodao je da zato PDP smatra da odgovori na ovakve poteze moraju biti politički bez velike galame, ali sa snažnim potezima.

„Imamo namjeru tražiti od Parlamentarne skupštine da jasno kaže je li za to da ostanu bonska ovlaštenja“, kazao je Ivanić te je, napominjući da je on poslanik u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, najavio da ima namjeru da ovu inicijativu pokrene i tamo, ako za to dobije dovoljnu podršku poslanika iz drugih zemalja članica Vijeća Evrope.

Argumentaciju za ovu inicijativu će, kako je kazao, prezetnirati i članovima Vijeća za implementaciju mira.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branko Dokić je obrazlažući inicijativu, kazao da su prevaziđeni razlozi zbog kojih su ovlaštenja donesena. Također je rekao da su bonska ovlaštenja u suprotnosti s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i demokratskim principima suvereniteta naroda.

„Samim tim što je BiH postala stalnom članicom Vijeća Evrope ona je odgovorna za obaveze u odnosu na tu organizaciju i ovu obavezu mora ispunjavati zemlja, a ne međunarodna zajednica. Bonska ovlaštenja su u suprotnosti s Rezolucijom Vijeća Evrope 1384 po kojoj neizabrani stranac ne može obavljati ovlaštenja koja on koristi. Ovlaštenja visokog predstavnika su nekompatibilna s demokratskim karakterom države i suverenitetom BiH“, kazao je Dokić.

Ono što je najvažnije i najporaznije za sve nas jeste, istaknuo je on, da su visoki predstavnici, i oni bivši i ovaj aktuelni, zloupotrijebili bonska ovlaštenja koristeći i ona prava koja nisu data Bonskom deklaracijom, a pozivali su se na Bonsku deklaraciju.

Citirajući Bonsku deklaraciju, Dokić je rekao da visoki predstavnik može da donosi privremene odluke u nadležnosti Vijeća ministara i Predsjedništva BiH i to onda kada strane u dogovorima prethodno nisu mogle da se dogovore.

„Visoki predstavnik Miroslav Lajčak je donio nekoliko odluka, maltene, tajno. Postavljam pitanje na kojim zvaničnim sastancima u posljednjih petnaestak ili mjesec dana je bilo rasprave o pitanjima koja je on sada pokušao da riješi. Niko od bh. strana nije, izuzev sastanaka u kuloarima koje ne priznamo i koji donose štetu ovoj zemlji, nije znao ni da se ovo priprema, a kamoli da će biti doneseno“, kazao je Dokić.

Prema njegovim riječima, drugo suštinsko pitanje jeste to da visoki predstavnik nema pravo da nameće zakone, ne samo zakone, nema pravo da donosi nijednu odluku koja je u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH ili entiteta.

„Čvrsto uporište za sve ovo što radimo imamo u knjižici „Mišljenje o ustavnoj situaciji u BiH i ovlaštenjima visokog predstavnika“ koje je izdala Venecijanska komisija. Na više mjesta Venecijanska komisija ukazuje na to da, kako oni kažu, visoki predstavnik nije nezavisni sudija i kao neizabrano strano lice ne može donositi odluke uime onih koji su izabrani“, kazao je Dokić.

Dodao je da njihova inicijativa na kojoj će istrajavati sve dotle dok ovakva situacija postoji, nije ni protiv koga u BiH, ni za koga pojedinačno u BiH.

„Ovo je odgovoran odnos prema BiH kao suverenoj državi, kao članici UN-a, kao stalnoj članici Vijeća Evrope. Ovakvom našom inicijativom mi direktno branimo suverenitet države u kojoj živimo. Želimo što prije da se ovo raspravlja u parlamentu, ne ulazeći u to kako će se parlament opredijeliti prema ovim pitanjima. Ali, ako ništa drugo, na tom parlamentu će se jasno pokazati ko je za istinski suverenitet BiH, a ko je za produženje stanja protektorata u BiH koji nigdje nije napisan“, kazao je Dokić.