BiH
0

Ivanić ne očekuje nikakve Inzkove smjene

SRNA
Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić izjavio je da ne očekuje da će visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko posegnuti za bonskim ovlaštenjima, niti bilo kakvom smjenom.

"Mislim da neće biti nikakvih dramatičnih dešavanja, a cijela priča u vezi sa prenošenjem ustavnih ovlaštenja sa Republike Srpske na institucije BiH je prenaduvana", ocijenio je Ivanić u Trebinju, komentarišući Inzkovu najavu da će informisati Upravni odbor Savjeta za provođenje mira da Narodna skupština RS nije preduzela ništa u vezi sa ranije donesenim zaključcima o prenošenju nadležnosti.

On samtra da je sada   najbitnije da se sačuva samopoštovanje institucija RS.  

Iz OHR-a juče je saopšteno da će visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko informisati Upravni odbor Savjeta za provođenje mira o činjenici da Narodna skupština Republike Srpske nije preduzela ništa u vezi sa ranije donesenim zaključcima, te razmotriti svoje dalje korake.

Narodna skupština RS usvojila je 14. maja set zaključaka u vezi s Informacijom o efektima prenošenja ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH, kojim se tvrdi da prenošenje nadležnosti bez prethodnog dogovora entiteta nije ustavno.

Inzko je zatražio je od Narodne skupštine RS da do 11. juna poništi ove zaključke. Visoki predstavnik Narodnoj skupštini je u vezi sa ovim zaključcima uputio pisma 25. maja i 5. juna.