BiH
24

Ivanić: Mijenja se negativna slika o BiH

SRNA
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je BiH predugo imala negativan imidž, pa stoga i ne čudi današnji negativan izvještaj o napretku BiH koji je usvojio Komitet Evropskog parlamenta za vanjske poslove, naglašavajući da se negativna slika o BiH počela mijenjati.

"Vjerujem, ako budemo nastavili ovim tempom, da ćemo promijeniti negativnu sliku o BiH, ne brzo, ali do kraja godine bit će prvi rezultati", rekao je Ivanić novinarima u Mostaru.

On je napomenuo da će trebati vremena da se promijeni negativan imidž BiH, ali da je ta promjena započeta, dodajući da je usvajanjem izjave o opredijeljenosti BiH za evropski put načinjen mali iskorak naprijed.

"Suštinski će biti kad tih reformi bude. To je ono o čemu razgovaraju predsjedavajući Savjeta ministara i entitetski premijeri. Mislim da će taj posao ubrzo i početi", rekao je Ivanić.

On je naveo da bi u ponedjeljak, 20. aprila, trebalo da se sastane sa visokim predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini i ministrima inostranih poslova EU, od kojih će ponovo zatražiti snažniju ekonomsku podršku za BiH.

Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta pozvao je danas političke elite u BiH da pokažu nedvosmislenu podršku nastavku provođenja reformi i da se angažuju u tom procesu radi približavanja EU.