BiH
0

Ivanić i Dokić: Osnovne životne namirnice trebaju biti oslobođene od PDV-a

FENA
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Ivanić smatra da će zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) koji je uputio u parlamentarnu proceduru zajedno s poslanikom u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Brankom Dokićem biti prihvaćen "jer se na izmjene išlo restriktivno".

Te izmjene i dopune Zakona o PDV-u, kako je rekao Ivanić danas na konferenciji za novinare u Sarajevu, predviđaju oslobađanje od plaćanja PDV-a, odnosno oporezivanje nultom stopom osnovnih životnih namirnica i dio dobara u poljoprivredi koja su u direktnoj vezi s proizvodnjom osnovnih životnih namirnica.

Prema njegovim riječima, riječ je o: pšeničnom brašnu tip-500 i tip-850 i hljebu dobivenom od tih vrsta brašna, mlijeku, jestivom ulju i biljnim mastima, negaziranim vodama za piće, lijekovima i ortopedskim pomagalima (lijekovi s pozitivne liste), hrani za bebe i bebi opremi, te vještačkim đubrivima, zaštitnim sredstvima u poljoprivredi, sjemenu i sadnom materijalu.

Ivanić je istaknuo da je ovakvu inicijativu pokrenuo s Dokićem polazeći od činjenice da je na bh. tržištu došlo do znatnog povećanja cijena, što predstavlja socijalni i ekonomski udar na najšire slojeve stanovništva te da se do sada sistem ubiranja PDV-a pokazao dobrim.

-U ovoj fazi listu ne treba širiti, a mislim da bi predloženi zakon trebao ići po hitnom postupku - rekao je Ivanić, te izrazio uvjerenje da bi novi zakon unatoč krizi vlasti u BiH mogao profunkcionirati od Nove godine.