BiH
20

Ivanić: Formirati vladu do sredine februara

FENA
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Članovi Predsjedništva Bosne i Hecegovine organizirali su večeras prijem u čast delegacije Međunarodne demokratske unije (IDU) koju je predvodio premijer Novog Zelanda i aktuelni predsjednik IDU-e John Key.

IDU-a, kao krovna organizacija koja okuplja narodne stranke iz cijelog svijeta, zasjedanje održava danas i sutra u Sarajevu, a domaćini sastanka su predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Partije demokratskog (PDP), dvije stranke iz BiH koje su punopravne članice ove globalne organizacije, a na zasjedanju učestvuju predstavnici iz više od 30 zemalja svijeta.

U obraćanju zvanicama predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić istaknuo je da prijemu prisustvuju i ljudi koji su pomogli demokratizaciji BiH te je naglasio da je značajno da IDU zasjeda u BiH jer je to znak da BiH postaje subjekt u internacionalnim pitanjima.

"Međunarodne institucije su do sada bile prisutne u našoj zemlji ali kao neka vrsta kontrole onoga što mi radimo, ali mi u Predsjedništvu BiH smo odlučni da naredne četiri godine dolaze pozitivne informacije iz BiH što nije bio slučaj do sada", kazao je Ivanić.

Napomenuo je da je sada prošlo dva i pol mjeseca nakon oktobarskih općih izbora, podsjećajući da je za formiranje vlasti u BiH prije četiri godine bilo je potrebno 15 mjeseci, a jedino je Belgiji trebalo malo više vremena, te je izrazio uvjerenje da će vlast u BiH ovaj put biti formirana do sredine februara.

"Bit će to najbrže formirana vlada i najefikasnija do sada", izrazio je uvjerenje Ivanić, dodajući da svi zajedno mogu biti ponosni jer su na ovim izborima pobijedile stranke koje su bliske IDU-u.

Novozelandski premijer John Key je u obraćanju kazao da je ovo njegova prva posjeta BiH, a ovo je i mnogim gostima na konferenciji u Sarajevu da prvi put posjete BiH te je dodao da su "svi bili uzbuđeni jer će upoznati ovaj prelijepi grad i naučiti mnogo o ovoj zemlji".

Podsjetio je da su članice IDU-a 71 politička stranka iz 63 zemlje svijeta naglašavajući da su to stranke orijentacije desnog centra te je izrazio nadu da će se njihove ideje i principi promovirati još i više kroz ovakve i slične skupove.

Na konferenciji će se između ostaloga govoriti o poziciji Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu jer je ovo je šansa da se 20 godina nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma iznesu prijedlozi za daljnji razvoj zemlje, a u kontekstu novih vlada u Bosni i Hercegovini nakon izbora i novog pristupa EU za BiH.

Također, u studijskoj posjeti BiH borave i članovi Organizacije mladih Međunarodne demokratske unije te je planiran njihov susret s mladim političkim aktivistima i političarima iz BiH na kojima će razmijeniti znanja i iskustva.