BiH
4

Ivanić: Formirati Vijeće ministara do kraja januara

FENA
Mladen Ivanić (Foto: Klix.ba)
Mladen Ivanić (Foto: Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je danas da u Predsjedništvu BiH postoji dogovor da se nakon konstituiranja Zastupničkog doma i formiranja Parlamenta Federacije BiH uđe u proces konsultacija o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

"Uvjereni smo da će se i jedan i drugi proces završiti do kraja ovog mjeseca tako da bismo do kraja mjeseca trebali imati predsjednika Federacije BiH, a u istom trenutku i kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH", kaže Ivanić.

Izrazio je nadu da bi u tom kontekstu konstituiranja Vijeća ministara BiH mogao biti završen do kraja januara odnosno prvih 10-ak dana februra što bi za Ivanića bio pozitivna vijest i relativno brzo formiranje vlasti nakon izbora.

Osvrnuo se i na ovosedmičnu sjednicu Vijeća za implementaciju mira (PIC) kazavši da će članovi Predsjedništva BiH razgovarati sa članovima PIC-a te dodaje da od ove sjednice ne očekuje ništa posebno budući da se radi o redovnom sastanku.

"Oni više gledaju kako ide proces formiranja vlasti. Ono što očekujem jeste nastavak ideje o novoj evropskoj inicijativi za BiH", ističe Ivanić.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini najavila je ranije da će se sredinom decembra sastati ministri zemlja EU, a Ivanić je kazao da od ministara vanjskih poslova EU očekuje otvaranje procesa formiranja nove inicijative za BiH koja bi trebalo da se završi ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Izrazio je nadu da će u ovom mandatu BiH dobiti status kandidata za članstvo u EU "što bi bila obaveza novih vlasti na svim nivoima".