BiH
6

Ivanić: Evropa otvorila vrata BiH i dala joj šansu

FENA
Mladen Ivanić
Mladen Ivanić
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić ocijenio je jučerašnju aktivaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s BiH kao pozitivan politički događaj jer pokazuje da je Evropa otvorila vrata BiH i dala joj šansu.

Vijeće za opće poslove Evropske unije (EU) jučer je u Luksemburgu usvojilo odluku o zaključivanju SSP-a s BiH, koji će, kako je odlučeno na sastanku, na snagu stupiti 1. juna.

Ivanić je istakao da postoji otvoren prostor koji BiH treba iskoristiti te da se od naše zemlje ne očekuje mnogo, već samo to da predstavnici vlasti u BiH zajednički dođu do rješenja i Evropi kažu "mi to možemo uraditi."

"EU je spremna pružiti podršku, a mi ne trebamo nikoga čekati već sami trebamo odraditi cijeli proces i stalno biti aktivni", potcrtao je Ivanić.

Kako kaže, premijeri BiH trebaju dogovoriti šta mogu uraditi, zajednički predstaviti to međunarodnim financijskim institucijama i zatražiti njihovu podršku.

Zaključio je da to nije previše zahtjevno i da ako to ne postignu, onda se radi o političkoj gluposti ili političkoj aroganciji, što je, u svakom slučaju, pogrešno i štetno za građane BiH.