BiH
0

Ivanić: Bh. stranke bliske pučkim partijama sve više slušaju jedna drugu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Panel-diskusijom "Grupiranje političkih stranaka u BiH na programskim osnovama“, danas je nastavljena konferencija "EU reformska agenda za BiH“, koju je organizirala Fondacija "Konrad Adenauer" (KAS) u italijanskom gradiću Como.

Diskusiju je moderirao direktor ove fondacije, domaćin konferencije dr. Karsten Dummel, koji je naglasio da se deklaracija koju su potpisale narodne stranke bliske EPP-u u BiH smatra temeljem za kvalitetnu saradnju koja može polučiti rezultat.

Kako javlja izvještač Fene, član Predsjedništva BiH i predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić naglasio je da bosanskohercegovačke stranke bliske pučkim partijama sve više slušaju jedna drugu, a ne samo sebe i vlastite stavove.

"Uvjeren sam da takva koalicija može biti na vlasti narednih desetak godina, uz poštovanje i uvažavanje identiteta naroda i pojedinaca koji se može graditi saradnjom", rekao je Ivanić.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990 Martin Raguž govorio je o temeljnim vrijednostima koje vežu stranke desnog centra, s naglaskom na bitnu ulogu Njemačke.

"Bez obzira na sve izazove, Evropa je najbitniji mirovni projekt u povijesti. Stoga BiH mora biti dio integracija. Sve ustavne promjene koje će neminovno zadesiti BiH su sitan detalj u cjelokupnom reformskom procesu", istakao je Raguž.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić govorio je o borbi dvaju političkih koncepata. Jedan datira iz devedesetih i zasnovan je na konfliktu, i drugi koji se zasniva na saradnji.

"Politika sukoba je još živa u BiH. Ne smijemo poricati probleme koje imamo. EU ne može riješiti naše probleme, ali cilj koji se zove članstvo BiH u EU riješio bi brojna opterećenja koja trenutno imamo", istakao je Bosić.

Predsjednik SDS-a je naglasio da BiH trenutno politički možda ne pripada EU, ali je historijski mjesto BiH u porodici evropskih država.

Zamjenica predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Borjana Krišto također je govorila o važnosti uvezivanja narodnjačkih stranaka u BiH.

"Stranke pučke orijentacije žele još snažniju suradnju, iako ustavno uređenje BiH ne ide u prilog programskom okupljanju", naglasila je Krišto, dodavši da fokus mora biti privredni napredak, socijalna pravda, pravna država i kvalitetno obrazovanje.

Državni poslanik Šefik Džaferović (SDA) naglasio je da je strateški cilj BiH članstvo u EU, i da je to osnovni cilj i Stranke demokratske akcije.

"Stabilizacija političke scene, deblokada evropskog i NATO-ovog puta i ekonomske reforme koje će donijeti razvoj, tri su pitanja koja su u fokusu SDA", naglasio je Džaferović, dodavši da svako od ova tri pitanja mogu biti na prvom mjestu te da se ova partija na dnevnoj osnovi tako i postavlja.

Džaferović je istakao da su reformski procesi u skladu s EU agendom počeli, posebno u Federaciji BiH, spomenuvši primjer usvajanja Zakona o radu FBiH.

"U cijeloj BiH je teška ekonomska situacija, ali prema procjenama Vlade FBiH do konca godine će biti više od deset hiljada zaposlenih. Želim da se ovi podaci ostvare u mnogo većem obimu i da partije uspiju u tome. Onaj ko uspije odgovoriti na te i takve izazove odgovorit će na potrebe građana", rekao je Džaferović, naglasivši da svaka reforma koju će SDA podržati mora podrazumijevati dalju integraciju BiH unutar sebe.

Na konferenciji "Ekonomske i socijalne reforme neophodne za bolji život građana i skori prijem BiH u EU“, koju organizira Fondacija "Konrad Adenauer" u italijanskom gradu Comou, učestvuju brojni predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti iz Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji učestvuju član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, državni parlamentarci Senad Šepić, Borjana Krišto, Ognjen Tadić, Bariša Čolak, Šefik Džeferović, Mladen Bosić, Martin Raguž, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, brojni entitetski parlamentarci, načelnici i gradonačelnici nekoliko općina i gradova iz BiH te brojni predstavnici javnog i privatnog sektora u BiH koji su iznijeli svoja zapažanja o reformskim procesima u BiH s naglaskom na segment ekonomije, javlja izvještač Fene.