BiH
56

Ivanić: Bez pozitivnog političkog ambijenta BiH neće dobiti status kandidata za članstvo u EU

Piše: Er. M.
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić danas od Bakira Izetbegovića preuzima funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u narednih osam mjeseci. Ivanić je u razgovoru za Klix.ba kazao da je u BiH najvažnije imati pozitivan politički ambijent od kojeg zavisi i dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU.

BiH će u decembru dobiti Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo u EU o kojem se mora očitovati do kraja maja 2017. godine.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je za Klix.ba da je rok za predaju upitnika šest mjeseci tako da će BiH sigurno predati odgovore do početka juna.

"Mislim da ćemo do tada odgovoriti na upitnik. Ne znam da li će svi odgovori biti baš adekvatni, ali očekujem i neka potpitanja. Vjerujem da će taj dio posla vezan za upitnik i odgovore biti završen prije jeseni iduće godine", kazao je Ivanić.

On je istakao da odgovaranje na upitnik ništa ne znači BiH s obzirom na to da je našoj zemlji najpotrebnije da ima pozitivan politički ambijent.

"Ključno je da li će u BiH biti pozitivnog političkog ambijenta. Od toga u suštini i zavisi kada ćemo dobiti status kandidata. Mi i sa odličnim odgovorima na upitnik nećemo dobiti status kandidata sve dok imamo ovako negativan politički ambijent", kazao je Ivanić.

Ivanić je u jučerašnjem intervjuu za Srnu kazao da je Akcioni plan za članstvo BiH u NATO-u maksimum koji BiH u ovom trenutku može imati kada je riječ o euroatlantskim integracijama.

"Želja mi je da u narednih osam mjeseci ponovo vratimo pozitivnu priču o BiH i da se sa tema o kojima se ne slažemo, vratimo na teme o kojim možemo da se dogovorimo i postignemo kompromis. Jedna od ključnih tema svakako je približavanje BiH EU i dobijanje statusa kandidata. Evo, da budem oprezan, ja to očekujem do kraja mandata Predsjedništva BiH, iako smo mi u Predsjedništvu postavili ambicioznije ciljeve da taj proces teče brže", rekao je Ivanić.

Govoreći o vanjskoj politici BiH, on je potvrdio da su odnosi Sarajeva i Beograda opterećeni incidentom u Srebrenici kada je napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić, kao i otkazivanjem posjete predsjednika Srbije Tomislava Nikolića BiH zbog privođenja ratnog komandanta u Srebrenici Nasera Orića.

"Moji lični odnosi sa Beogradom i srpskim rukovodstvom su više nego odlični, a slične odnose ima i član Predsjedništva BiH Dragan Čović. Problem su odnosi Bakira Izetbegovića i gospode Nikolića i Vučića. Preduslov za popravljanje tih odnosa, a što je interes BiH, jeste mnogo tolerantniji pristup, koji mora doći iz bošnjačkih političkih krugova, nego što sada dolazi", konstatovao je Ivanić.

On je naglasio da je cilj BiH da ima dobre i korektne odnose i sa Zagrebom, ali oni su veoma zategnuti nakon hapšenja osumnjičenih za ratne zločine u Orašju.

"Rečenice koje su dolazile iz Hrvatske, poput onih da žrtve ne mogu praviti zločine, previše ulaze u sadržaj i previše opterećuju i vrše politički pritisak na pravosuđe, ali ja mislim da će i Zagreb s time stati", kaže Ivanić.

Ivanić je izrazio sumnju da će OHR uskoro napustiti BiH, mada smatra da je to trebalo još davno da se desi.

"Međunarodna zajednica, OHR i visoki predstavnik posebno, u BiH se ponašaju po šablonu da ako problem kreira srpska strana, onda Republiku Srpsku svi osuđuju, a ako problem dolazi sa bošnjačke ili hrvatske strane, tada je stepen oštrine mnogo, mnogo manji", konstatovao je Ivanić.