BiH
627

Ivana Marić: Pet odluka koje su promijenjene pod pritiskom građana i medija

Piše: Ivana Marić
Slučajno ili namjerno u Bosni i Hercegovini je stvorena percepcija da građani ništa ne mogu promijeniti i da političari, nakon što ih izaberemo na izborima, mogu raditi što im je volja. I sami vjerujući u tu zabludu građani se nisu ni trudili da bilo šta pokušaju promijeniti, a sve manji broj ljudi je izlazio i na izbore jer su mislili da ni na taj način ništa ne mogu popraviti.

E pa sljedeći put kad pomislite i kažete da Bosanci i Hercegovci ne mogu ništa uraditi da se situacija u zemlji popravi sjetite se sljedećih akcija.

Vlada Federacije BiH povukla odluku o povećanju dnevnica nakon pisanja medija i javne osude. Naime, Vlada Federacije BiH je donijela Uredbu koja predviđa uvećanje dnevnice za dužnosnike FBiH od deset do 25 posto. Nakon što su mediji počeli pisati o tome, premijer FBiH je prvo negirao da su povećali dnevnice, zaboravljajući da je Uredba objavljena u Službenom glasniku, a potom se pravdao da je do povećanja došlo uslijed nepažnje!?! Sporni član Uredbe koji se odnosi na povećanje dnevnica je pod pritiskom medija i javnosti izmijenjen, tako da povećanja neće biti.

Portal Klix.ba prvi je pažnju javnosti skrenuo na akciju prodaje majica s motivom Srebreničkog cvijeta koje su dizajnirali Fikret Hodžić i HAAD, a koje su se pod parolom #ijasamizsrebrenice trebale prodavati na benzinskim pumpama HIFA Petrol. Na društvenim mrežama mogla su se naći različita mišljenja o ovoj akciji. Jedni su smatrali da je ova kampanja za svaku pohvalu, dok su drugi smatrali da to predstavlja nemoralno iskorištavanje srebreničke tragedije za promociju i zaradu. Ošta osuda "brendiranja Srebrenice" je prevagnula tako da je kompanija HIFA odustala od prodaje majica s motivom Srebreničkog cvijeta. Pisanje portala Klix.ba u kombinaciji s angažmanom na društvenim mrežama se pokazalo kao uspješna kombinacija građanskog bunta.

Kontroverzni mladić Alen Albinović, javnosti poznat kao "Mali od skandala" je kao kadar SBB-a imenovan za člana Komisije za obrazovanje, kulturu i kulturno-historijsko naslijeđe Općinskog vijeća Stari grad. Odmah po objavi ove vijesti društvenim mrežama su se počele širiti oštre kritike i dijeljene su Albinovićv kompromitirajuće fotografije. Mediji su također podržali akciju i osudili ovo imenovanje. Uz šturo objašnjenje i pravdanje svoje odluke Općinsko vijeće će umjesto Albinovića u Komisiju imenovati novog člana.

Nije loše da se podsjetite i da je Vlada Republike Srpske nakon protesta koje je organizirala opozicija odustala od prodaje 64,9 posto akcija Rudnika željezne rude "Ljubija" iz Prijedora. Vlada RS-a je pod velikim pritiskom javnosti i opozicije ovu odluku povukla s dnevnog reda.

Sjetit ćemo se i najave spajanja dviju bolnica u Sarajevu i odustajanja od tog procesa uz opravdanje da takvo nešto nikad nije bilo ni planirano, iako službeni dopisi dokazuju suprotno. Od spajanja se također odustalo nakon što su se građani pobunili i to ovaj put pobuna nije bila samo "preko tastatura" već su organizirani i mirni protesti ispred Državne bolnice.

Dakle, građani mogu utjecati na mnoga dešavanja i mogu mijenjati mnogo toga, ali samo kada se ujedine. Za pozitivne promjene nisu čak potrebni ni milioni demonstranata, nekad se čak ne mora ni izaći iz kuće već se sav posao može obaviti internet aktivizmom, ali je bitno da to bude zajednička akcija građana, medija i drugih aktera.

Tokom predizbornih kampanja političke stranke su poručivale da narod zna i da je u jedinstvu snaga. Pa bili su u pravu, ali im mi nismo vjerovali.

Ivana Marić, politička analitičarka, redovno prati i komentira politička dešavanja u BiH i šire. Zvanje magistrice ekonomskih nauka stekla je na Univerzitetu u Sarajevu obrađujući temu utjecaja političke propagande na izborno ponašanje birača.