BiH
144

Ivan Šušnjar: Ne koristim diplomatski pasoš, u Washingtonu se nisam predstavljao kao diplomata

Klix.ba
Ivan Šušnjar reagirao je na tekst "Ivan Šušnjar koristi diplomatski pasoš" objavljen na našem portalu demantirajući više navoda iz teksta.

"Naveli ste kako sam se lažno predstavljao u Washingtonu gdje sam pozvan na Nacionalni molitveni doručak od strane Kongresa SAD-a. Tvrdite da sam se predstavljao kao generalni konzul BiH te pri tome izazvao diplomatski skandal što je laž, jer se tako, naprosto, nisam predstavljao. Potom u istom tekstu navodite kako nemate podatke jesam li bio tamo, pozivajući se na izjavu MVP-a. U naslovu teksta sugerirate kako koristim diplomatski pasoš što je opet lažna informacija, jer sve da ga i želim koristiti ne mogu, budući da je on ništavan bez diplomatske vize.

U istom tekstu iznosite trostruku nelogičnost. Prvo tvrdite da nisam diplomata no bez obzira na to u stanju sam izazvati diplomatski skandal. Potom tvrdite da sam taj skandal izazvao u Washingtonu premda niste sigurni jesam li uopće bio tamo.

Dok se autor odluči jesam li ja bio u Washingtonu ili nisam, jesam li diplomat ili nisam, izjavljujem da sam bio u Washingtonu na poziv Kongresa SAD i da nisam izazvao nikakav skandal naročito ne diplomatski.

U Washington sam pozvan kao običan građanin BiH koji je nositelj imenovanja za poziciju generalnog konzula. Ne kao neko ko je preuzeo diplomatsku dužnost. Kao takav sam tamo i govorio. Iz perspektive sarajevskih unitarista neprihatljivo je da sam uopće dobio poziv, pa od svega rade skandal. Ali eto ja jesam dobio poziv.

Poziv koji mi je upućen iz SAD Kongresa 'nestao je' u prostorijama državnih ureda.Tek nakon što su me gospoda iz Kongresa SAD-a osobno kontaktirali s upitom zašto ne potvrđujem dolazak, poslana mi je ponovno pozivnica na moju adresu. Sarajevo, koje se proglasilo državom, tada ustaje i protiv Sjedinjenih Država skrivajući pozive najviših institucija SAD. Spremno je na sve kada treba spriječiti nekog ko nije na političkoj liniji istog tog Sarajeva. Ja sam sretan zbog toga, jer moja država pokazuje prve znake državnosti. Makar joj poriv bio mržnja prema vlastitom građaninu. Još kad bi tako postupali kada neka strana ambasada ospori odluku Predsjedništva države gdje bi bio kraj našoj državnosti...

U tekstu navodite kako sam bio i optužen zbog slanja e-maila Nerkezu Arifhodžiću. Prešućujete da sam i oslobođen. Ne spominjete da je tokom suđenja utvrđeno lažno izjašnjavanje svjedoka Tužilaštva - Nerkeza Arifhodžića. Onomad kad ga je Komšić postavio za šefa hrvatske kvote diplomatije izjasnio se kao Hrvat. Na sudu se izjasnio da nije Hrvat iako je još uvijek obavljao posao ambasadora kao Hrvat. Tvrdeći da sam optužen, čitatelju sugerirate kako sam inkriminiran, što se odlično slaže s tezom da izazivam skandale, dok bi cjelovita informacija vašim čitateljima dala do znanja ko je u cijelom procesu inkriminiran a ko nevin. Svjesno ili ne, ali plasirali ste laž, do kraja neizgovorenom istinom. Istina je također da Komšić i Arifhodžić još nisu niti pod istragom. No, što bi se vaše čitateljstvo zamaralo selektivnim radom Tužilaštva BiH.

Pišete o svemu što sam navodno učinio ja, dok ne navodite niti jedan podatak što je učinjeno meni. U otovorenom medijskom progonu koji doživljavam od dana imenovanja protiv mene je počinjeno nekoliko krivičnih djela od strane državnih institucija i državnih službenika: Povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina prema članu 177. KZ FBiH, povreda Poslovnika MVP-a zbog odavanja službene tajne, javni linč i posljedično ugrožavanje fizičke sigurnosti građanina i to iz ureda samog doministra sigurnosti BiH čiji bivši djelatnik umjesto da čeka optužnicu danas čeka kada će mu država uplatiti 'bijeli hljeb'. Niti u jednom od tih slučajeva Tužilaštvo još nije pokrenulo istragu.

'Uglednici' koji su protiv mene potpisali javnu klevetu i danas se nazivaju 'uglednima', iako se neki od njih u međuvremenu dovedeni u vezu s krupnim finansijskim aferama", navodi se u demantiju.