Osnovni sud Brčko Distrikta
0

Ivan Stjepanović oslobođen optužbi za ratni zločin

FENA
Osnovni sud Brčko Distrikta oslobodio je Ivana Stjepanovića krivice za zločine nad civilnim stanovništvom počinjene tokom rata na području općine Brčko

Nijazija Kalender, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je da Tužilaštvo Brčko Distrikta nije uspjelo da dokaže navode optužnice, iako su tokom suđenja saslušana 32 svjedoka, te uložena obimna materijalna dokumentacija.

“Jedino što je tokom suđenja dokazano jeste to da su se navedeni događaji iz optužnice desili početkom rata na području Brčkog, te da je optuženi bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) od 1992. do 1994. godine.

Ostale navode Optužba nije dokazala jer svjedoci nisu potvrdili da je optuženi izvršio djela koja su mu se stavljala na teret”, naveo je sudija Kalender.

Stjepanović se optužnicom tereti za više ubistava civila srpske nacionalnosti, pljačku i uništavanje imovine u naseljima Bijela, Cerik i Bukvik u okolini Brčkog tokom proteklog rata.

Ohro Musić, branilac optuženog Stjepanovića, nakon izricanja presude je rekao da Odbrana tokom suđenja nije izvodila dokaze.

“Smatrali smo da se nemamo od čega braniti i da je oslobađajuća presuda jedini slijed provedenih dokaza Tužilaštva”, istakao je Musić.

Na ovu presudu moguće je uložiti žalbu Apelacionom sudu Brčko Distrikta, što je Tužilaštvo najavilo da će uraditi.

Optuženi Stjepanović se tokom suđenja branio sa slobode, javio je BIRN-Justice Report.