Bari
0

Italijani oduševljeni bosanskim piramidama

Sarajevo-x.com
U organizaciji italijanske arheološke institucije “Arheo-Club”, podružnice u Bariju, te Međunarodnog kluba žena, u Bariju je predstavljen projekt istraživanja Bosanske doline piramida.

Kako je saopšteno iz Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca", vodeći dnevni list za Južnu Italiju “La Gazzetta Del Mezzogiorno” objavio je ekskluzivni intervju s osnivačem Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” Semirom Osmanagićem na polovini stranice na sami dan prezentacije 2. jula te pozvao Barežane da prisustvuju prezentaciji projekta.

Konferencijska dvorana uglednog hotela Villa Romanazzi Carduzzi bila je, ističu iz Fondacije, premala da primi sve zainteresovane. Dvije stotine pedeset prisutnih i barem stotinu izvan dvorane željeli su čuti arheološke vijesti iz susjedstva. Među njima su bili arheolozi, studenti, arhitekte, inžinjeri, antroplozi, umjetnici... Dvije vodeće TV kuće regiona (Tele-Norba i TV-Sud) su snimale prezentaciju.

U inspirativnom ambijentu Osmanagić je govorio o XXI stoljeću kao dobu koje će karakterizirati intenzivno proučavanje piramidalnih struktura širom svijeta, uključujući i Bosansku dolinu piramida. Na video klipovima i fotografijama pred auditorijumom su se smjenjivali brojni dokazi i laboratorijske analize koje su potvrđivale postojanje najvećih piramida na svijetu. Osmanagić je govorio o još dva prahistorijska arheološka fenomena na tlu BiH: kamenim kuglama i megalitnim gradovima. Najavljujući Prvu međunarodnu naučnu konferenciju o Bosanskoj dolini piramida, Semir Osmanagić je pozvao prisutne da dođu u Visoko, Sarajevo i Zavidoviće, stoji u saopštenju Fondacije.

U dvosatnoj diskusiji Osmanagić je odgovarao na brojna pitanja. Odgovori o potrebi mijenjanja našeg shvatanja daleke prošlosti, radiokarbonskim analizama, svrsi piramida, otvorenosti arheologije umjesto elitističke nauke, potrebi da naučnici ostaju otvoreni za nova znanja su često prekidani aplauzima prisutnih. Zaključujući prezentaciju predsjednik italijanskog „Arheo Cluba“ iz Barija je istakao kako im je bila „čast biti domaćin ovakvom predavanju“ i poručio da Fondacija može računati na „punu podršku“. Osmanagić je pozvan na nova predavanja i posjetu prijerimskim arheološkim lokalitetima u ovom dijelu Italije.