BiH
0

Italijan doktorirao o temi tonjenja Tuzle

FENA
Grupa istraživača s Univerziteta u Bolonji i Raveni boravila je u Tuzli i Lukavcu.

Oni sa stručnjacima Rudarsko geološko građevinskog fakulteta iz Tuzle rade na projektu koji bi trebao smanjiti opasnosti od prirodnih nesreća. Na čelu ove grupe je Frančesko Steki, istraživač koji je na Bolonjskom univerzitetu doktorirao o temi slijeganja tla u Tuzli.

Doktor nauka Frančesko Steki iz Italije, došao je u Tuzlu prvi put 2003. godine. Od tada dolazi po dva puta godišnje i najvjerovatnije će ostati da radi na Univerzitetu u Tuzli.

"'Proveo sam ovdje tri mjeseca na početku. Učio sam o gradu i slijeganju. Naravno da sam pronašao i nekoliko prijatelja, najprije u općini Tuzla gdje sam stalno boravio. Imao sam običaj reći kako sam postao i građanin Tuzle'', kaže Frančesko Steki.

Zahvaljujući njemu, iz Italije je došla još jedna grupa istraživača, koji će napraviti detaljnu analizu dna jezera Modrac. Na osnovu nje, gradit će se odbrambeni mehanizam od prirodnih nesreća.

Enriko Dineli, profesor Univerziteta u Bolonji navodi da su do sada pronašli nekoliko interesantnih tačaka, jer rijeka Spreča u jezero donosi mnogo ugljene prašine, a ugalj pogoršava kvalitet vode u jezeru.

Voda nije neobična, a ni samo jezero, da bismo na samom početku nailazili na probleme, kažu istraživači.

Navode da je sredina jezera mnogo dublja nego njegov ostatak te da su to i očekivali, a dvije strane – istočna i zapadna odakle su ulijevaju rijeke, na dnu su potpuno prekrivene dubokim muljem. S druge strane dolazi mnogo ostataka uglja od kojih se stvaraju sedimenti. Oni ih žele detaljnije analizirati kasnije u laboratoriji.

Istraživačka grupa otputovala je nazad u Italiju, odakle će se vratiti s rezultatima analize uzoraka iz jezera. Zasad opasnosti nema niti od izlijevanja jezera, niti od pucanja brane, a ni Tuzla, kako kažu, neću potonuti.

Za nastavak istraživanja jezera Modrac i slijeganja u Tuzli, pobrinut će se i NATO. Iz Italije je u međuvremenu stigla oprema koja će pomoći da se odredi tačna zapremina ove akumulacije.