Uroš Pena
0

Istražujemo mrežu podrše Karadžiću i radi se na hapšenju Mladića

FENA
Direktor policije Republike Srpske Uroš Pena je potvrdio da su i nakon hapšenja Radovana Karadžića nastavljene aktivnosti na otkrivanju osoba uključenih u mrežu podrške tom haškom optuženiku i da su u toku redovne aktivnosti razmjene informacija sigurnosnih agencija na otkrivanju i hapšenju Ratka Mladića.

"Te aktivnosti će trajati sve dok Mladić ne bude lišen slobode ili se dobrovoljno preda“, naglasio je Pena danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Podsjetivši da je pomaganje haškim optuženicima kažnjivo i po krivičnom zakonu BiH, precizirao je da je entitetska policija usmjerena prema otkrivanju te mreže podrše.

"Sve aktivnosti koje smo u tom smislu radili, a bilo je više pretresa određenih objekata i drugog, prema osobama koje se sumnjiče da su pomagači haških optuženika, rađene su po nalogu Tužilaštva iz Haaga, zajedno sa snagama EUFOR-a, Evropske policije u BiH i NATO-om, rekao je Pena.

To znači, naveo je, da je policija uvijek ispred sebe imala nekoga ko je prvi imao saznanje i naredbu, a MUP RS-a im je u tim akcijama pružao pomoć.

Pena je potvrdio i da MUP Srbije još nije uputio zvaničan zahtjev policiji RS-a da se istraži slučaj upućivanja elektronskim putem prijetnji srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću, a koje su uslijedile nakon hapšenja i izručivanja u Haag haškog optuženika Radovana Karadžića.

"Zvanični zahtjev nismo dobili, ali imamo telefonski kontakt i policija radi jedan dio provjera e-maila s kojih su poslate te poruke“, dodao je Pena.

Direktor policije RS-a nije mogao da precizira ni da li je danas, kako je bilo određenih najava, porodica Radovana Karadžića dobila pasoše da bi mogli da ga posjete u pritvoru Tribunala u Haagu, ali vjeruje da će im procedura izdavanja putnih isprava biti brza.