BiH
308

Istraživanje u OŠ Aleksa Šantić: Više od pola ispitanih učenika smatra da nargila nije štetna

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Anketa provedena među učenicima sedmog i osmog razreda Osnovne škole Aleksa Šantić u Sarajevu pokazala je da je čak 65 posto njih probalo nargilu, ali da ih više od pola smatra kako ona nije štetna.

Članovi sekcije Civitas ove sarajevske škole su se u okviru Projekta Građanin bavili istraživanjem štetnog djelovanja pušenja nargile na zdravlje maloljetnika.

Anketirali su 100 učenika i došli do podataka da 57 posto učenika smatra kako nargila nije štetna, a 46 posto ispitanika se na pitanje koliko često posjećuju nargila barove izjasnilo sa "jednom sedmično". Pet posto učenika koji su učestvovali u anketi kazalo je da ove barove posjećuju i više puta sedmično.

"Ovi podaci govore da su maloljetnici neinformisani o uticaju nargile na zdravlje i da je posjeta ovakvim objektima trenutno vrlo popularna među mladima. Krajnji rezultat dugotrajne upotrebe nargile može biti hronični bronhitis ili ponavljanje upale pluća uz gubitak imuniteta, a duževremenom konzumacijom razvija se i psihička ovisnost. Prestanak djelovanja supstance izaziva različite simptome kao što su: glavobolja, pomanjkanje koncentracije, neraspoloženje koje može ići do depresivnih reakcija i slično", ističu mladi aktivisti.

OŠ Aleksa Šantić
OŠ Aleksa Šantić

Rješenje problema je promjena postojećih zakonskih propisa, a to su Zakon o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina, Krivični zakon FBiH i Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti.

Iz razgovora sa Muneverom Mušinović, glavnom inspektoricom Sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije KS, saznali su da inspekcija kontinuirano radi na ublažavanju ovog problema, ali da im treba alat za rad, a to su zakonom propisane mjere.

"Te mjere moraju biti precizno, jasno i nedvosmisleno određene. Zakon po kojem postupaju nije takav po pitanju nargile. Nažalost, subjekti nadzora su utvrdili pravilo da ono što nije napisano nije ni obavezno", kazala je Mušinović.

Politiku promjene postojećih zakonskih propisa podržava i Zavod za bolesti ovisnosti KS.

Članovi Civitasa OŠ Aleksa Šantić pozivaju sve građane koji podržavaju promjenu postojećih zakonskih propisa, a s ciljem zabrane dopuštanja konzumacije i prodaje nargile maloljetnicima da potpišu peticiju na ovom linku.