BiH
0

Istraživanje u 37 općina pokazalo da se princip konstitutivnosti ne poštuje ni u jednoj

FENA
Ni u jednoj od 37 analiziranih općina se u potpunosti ne poštuju principi konstitutivnosti koji bi garantovali poštivanje ljudskih prava u BiH, te je potrebno hitno usvojiti i realizirati preporuke koje će riješiti brojne probleme u ovoj oblasti, jedan je od zaključaka jednogodišnjeg istraživanja u sklopu projekta "Antiksenofobija: Kampanja bazirana na pravima, podršci, pomirenju i promoviranju reintegracije povratničke manjine"

Ovaj projekt je pokrenuo Centar za promociju civilnog društva u partnerskoj suradnji s organizacijom KYODO i združenim institucijama ombudsmana FBiH i RS-a, uz finansijsku podršku Evropske komisije u BiH.

Predstavnici Centra za promociju civilnog društva i organizacija koje su vršile istraživanja na pres-konferenciji u Sarajevu prezentirali su rezultate ovog projekta.

Istraživanje je obuhvatalo nekoliko dimenzija ovog problema, a cilj je bio steći uvid u stvarne, konkretne efekte i rezultate primjene Odluke o nacionalno izbalansiranom administrativnom osoblju u javnoj upravi po popisu 1991. godine. Drugi cilj je bio identifikovanje dubine različitih oblika diskriminacije koji nastaju na diferenciji između stvarnog i pretpostavljenog stanja i njihovo održavanje te "provjerljivosti" postojećih mehanizama kontrole ponašanja vlasti, razmatrajući postojeće, njihovu dopunu ili izgradnju novih mehanizama koji će osigurati primjenu Odluke i eliminiranje diskriminacije.

"Osnovni rezultat ove analize je da se princip konstitutivnosti ne provodi u potpunosti niti u jedno od 37 analiziranih općina, iz čega se može zaključiti da je poštivanje principa konstitutivnosti zapravo samo deklarativno zalaganje, ali ne i praktično i realno", kazao je Ševko Bajić iz Centra za promociju civilnog društva.

"Kada se analiziraju stanja u općinama, kantonima, zavodima za zapošljavanje vidimo da se taj princip ne poštuje, da ne postoji određena zastupljenost konstitutivnih naroda prema popisu iz 1991. godine", kazao je Bajić.

"Najčešći odgovori zašto se ne poštuje ovaj princip je taj da postoje općine u kojima se ne vodi evidencija koje nacionalnosti su osobe koje su zaposlene u tim općinama. Postoje općine gdje podaci nisu dostavljeni i nakon brojnih urgiranja kolega koje su vršile istraživanje, pa čak i odgovor načelnika koji kažu da imaju prezire prema takvoj vrsti identifikacije, pa zato nisu dostavili tražene podatke", kazao je Bajić.

Dodao je da je cilj ovog istraživanja ne samo da skrene pažnju na ovako negativno stanje nego da da i kvalitetne preporuke nadležnim institucijama, predstavnicima parlamentarnih stranaka kako bi se otklonilo ovakvo stanje.

Jedna od preporuka je da Parlametarna skupština BiH u dnevni red sjednice uvrsti rezultate istraživanja i raspravlja o njima, te da utvrdi konkretne mjere u skladu sa svojim nadležnostima za sve nivoe zakonodavne i izvršne vlasti da bi se u potpunosti ostvario princip proporcionalne zastupljenosti svih konstitutivnih naroda i ostalih.

Preporuka je i da Vijeće ministara BiH angažuje neovisnu instituciju koja će pratiti primjenu Odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda i da redovno informira Vijeće ministara BiH i javnost BiH o svojim rezultatima. Preporučeno je i da vlade FBiH i RS-a na dnevni red stave nalaze ovih istraživanja das bi se o njima razgovaralo.