BiH
0

Istraživanje podzemnih tunela u Bosanskoj dolini piramida

Sarajevo-x.com
Detalj suhozida u tunelu Ravne
Detalj suhozida u tunelu Ravne
Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" će, kako je i najavljeno, u toku zimskih mjeseci, aktivno raditi na istraživanju kompleksa podzemnih tunela u cilju potvrđivanja radne hipoteze prema kojoj, mreža tunela, povezuje sve piramide u visočkoj dolini.

Kako stoji u današnjem saopštenju iz Fondacije, stručnjaci Fondacije su već istraživali tunel koji spaja mjesto Ravne sa sjevernom stranom Bosanske piramide Sunca te pronašli nekoliko ključnih dokaza koji govore u prilog postavljenoj hipotezi: megalitne blokove, sistem ventilacijskih otvora, raskrsnice, itd.

Ekipa Fondacije je, tokom mjeseca oktobra, zajedno s uposlenicima KTK Visoko, osposobila ulaz u drugi tunel čija se tri kraka protežu prema piramidama Sunca i Mjeseca te središtu Bosanske doline piramida.

Imajući u vidu sigurnosni aspekt istraživanja u kompleksu tunela, Fondacija će, u suradnji sa stručnim kadrovima rudnika u Zenici, Banovićima i Brezi, pristupiti podgrađivanju tunela. Na taj način će se istraživačima a kasnije i posjetiteljima, omogućiti bezbjedan pristup tunelskom kompleksu.

Na trenutnu prohodnost tunela utiču velike količine nanosa koji se, po svom sastavu, razlikuju u odnosu na materijal od kojeg je tunel građen. To upućuje na činjenicu da su mnogobrojni bočni ogranci tunela zatvoreni ljudskim angažiranjem, uključujući suhozide od slaganog kamena ili riječnih nanosa iz daleke prošlosti kada je čitavo područje bilo pod vodom.