BiH
0

Istraživanje: Građani manje vjeruju da će protesti dovesti do promjena

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Istraživanje Kompanije za marketinško savjetovanje i istraživanje Valicon navodi da protesti i dalje uživaju veliku podršku građana oba bh. entiteta, ali ne vjeruju da će protesti donijeti korjenite promjene.

Istraživanje je provedeno od 10. do 11. februara na uzorku od 525 ispitanika, a drugi put od 14. do 17. marta na uzorku od 486 ispitanika.

Podrška protestima u BiH je i dalje na visokom nivou u cijeloj BiH. Iako je podrška nešto niža nego na početku protesta, rezultati istraživanja su pokazali da i dalje osam od deset građana podržava proteste.

U FBiH, prema ovom istraživanju, gotovo devet od deset građana podržava proteste, dok u RS-u podršku protestima daje sedam od deset građana.

Ipak, rezultati istraživanja pokazuju da građani sada manje vjeruju da će protesti dovesti do korjenitih promjena u društvu. Dok je na početku protesta, polovina građana odnosno dvije trećine u FBiH, vjerovalo da će protesti dovesti do korjenitih promjena, sada to vjeruje svega jedna trećina.

Također, velike promjene su uočene vezano za lično zadovoljstvo aktuelnom situacijom. Odgovori koji označavaju izrazito nezadovoljstvo i nezadovoljstvo dominiraju kod građana BiH.

U istraživanju se navodi da zadovoljnih građana gotovo i nema, dok mišljenje da je potrebno promijeniti državni sistem i dalje dijeli većina građana BiH.

Međutim, najveća promjena se desila kod građana Republike Srpske, gdje dvije trećine navodi da treba promijeniti državno uređenje, saopćeno je iz kompanije za marketinško savjetovanje i istraživanje Valicon.