BiH
5

Istražitelji tragaju za novom grobnicom u Tomašici

Anadolija
Foto: Arhiv/Anadolija
Foto: Arhiv/Anadolija
Nastavljeno je iskopavanje na novom lokalitetu u blizini primarne masovne grobnice Tomašica u Prijedoru

Kako je saopćeno iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, pretpostavlja se da su u ovoj primarnoj masovnoj grobnici tijela žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Prijedora i okoline koje su ubijene u ljeto 1992. godine.

"Kopanje na novom lokalitetu, udaljenom nekoliko metara od primarne grobnice, pokazat će da li je u pitanju nova mikrolokacija na kojoj su ukopana tijela žrtava. Trenutno se radi na otklanjanju gornjeg sloja zemlje, visokog od tri do pet metara, koji je naknadno nanešen na ovo mjesto. Tragovi koji su ovdje pronađeni odgovaraju tragovima pronađenim na mjestu primarne masovne grobnice, ali će tek dalje kopanje pokazati da li su i na ovom mjestu ukopane žrtve", saopćeno je.

Ostaci svih pronađenih tijela će biti prebačeni u Centar za identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu, gdje će ostati dok se ne završi njihova forenzička obrada i proces identifikacije.

Ekshumaciji prisustvuju predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici MUP-a RS, ljekar sudske medicine i istražilac Tužilaštva BiH.

Istražilac Tužilaštva BiH se svo vrijeme nalazi na terenu gdje koordinira rad svih osoba uključenih u proces ekshumacije.