BiH
74

Istražili smo: Ko ima pravo na policijsku pratnju i korištenje rotacije na autima

Piše: Er. M.
(Foto: Klix.ba)
Istražili smo ko od nosilaca javnih funkcija ima pravo na zaštitu policijskih službenika i na koja vozila se ne primjenjuju odredbe o ograničenju brzine, o zabrani preticanja i obilaženja kolone vozila i o zabrani presijecanja kolone pješaka, odnosno ko ima pravo na korištenje svjetlosne i zvučne signalizacije (rotacija) na automobilima.

U julu prošle godine japanski ambasador u BiH Hideo Yamazaki očitao je lekciju bh. političarima poručivši im da su korumpirana i bezobzirna kasta koja vodi računa samo o vlastitim interesima. Yamazaki se tada pitao ko su ti dužnosnici Bosne i Hercegovine kojima se dodjeljuje policijska pratnja i koliko se novčanih sredstava izdvaja iz budžeta za te namjene.

“Da li i danas, gotovo 20 godina nakon završetka sukoba u Bosni i Hercegovini, doista postoje objektivni razlozi za provedbu ovakvih sigurnosnih mjera? Postoje li bolji načini trošenja novca poreskih obveznika u Bosni i Hercegovini?", pitao je japanski ambasador bh. političare i građane.

Klix.ba istražio je ko na državnom i entitetskom nivou ima pravo na fizičku i tehničku zaštitu policijskih službenika, te da li nosioci javnih funkcija nakon odstupanja sa funkcije i dalje imaju pravo na policijsku pratnju.

Pravo na zaštitu policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH imaju članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i devet ministara, trojica članova kolegija, odnosno predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, glavni tužilac Tužilaštva BiH, predsjednik Suda BiH, VIP ličnosti koje se neposredno štite po odluci Vijeća ministara BiH i VIP ličnosti koje se neposredno štite po odluci direktora Direkcije. Također, Direkcija za koordinaciju pruža fizičku i tehničku zaštitu stranim zvaničnicima za vrijeme posjete BiH.

Tako policijsku pratnju i pravo na korištenje vozila pod pratnjom ima ukupno 31 zvaničnik na državnom i entitetskom nivou. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH osigurava fizičku pratnju za svakog od tri člana Predsjedništva BiH koji najčešće imaju po šest zaštitara u svojoj pratnji. Inače, minimalan broj policijskih službenika koji moraju biti uz članove Predsjedništva BiH je tri, ali se najčešće u skladu s procjenom sigurnosti trojici šefova države delegira veći broj policijskih službenika. Zanimljiv je podatak da se fizička pratnja članova Predsjedništva BiH bira i na osnovu nacionalne pripadnosti. Tako se u pratnji člana Predsjedništva nalaze dva pripadnika bošnjačkog, dva pripadnika hrvatskog i dva pripadnika srpskog konstitutivnog naroda.

Deset policijskih službenika čuva predsjedavajućeg i devet članova Vijeća ministara BiH koji imaju jednu osobu delegiranu da se brine o njihovoj sigurnosti.

Također, članovi Predsjedništva BiH kojima je istekao mandat, u skladu sa važećim propisima, na zahtjev Predsjedništva BiH imaju pravo na zaštitu i poslije isteka mandata u trajanju od najduže godinu dana od dana prestanka mandata.

Tako policijski službenici pored aktuelnih članova Predsjedništva BiH čuvaju i bivše članove Predsjedništva BiH Željka Komšića i Nebojšu Radmanovića.

Na entitetskom nivou, Federalna uprava policije štiti devet osoba i to predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH, premijera i zamjenike premijera Vlade Federacije BiH, predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, te federalnog ministra unutrašnjih poslova. U poređenju s Federacijom BiH, entitet Republika Srpska mnogo je racionalniji u potrošnji tako da Ministarstvo unutrašnjih poslova RS štiti samo tri osobe: predsjednika, premijera i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Pravo na policijsku zaštitu nemaju političari nižih nivoa vlasti, no to ih nikako nije spriječilo da na službene automobile stave rotaciona svjetla, odnosno takozvane “treptače” ili “blinkere” koji su smješteni ispod prednje maske automobila koje nije pod policijskom pratnjom.

Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini jasno kaže da uređaji za davanje posebnih svjetlosnih znakova i zvučnih signala smiju da se ugrađuju i upotrebljavaju samo na vozilima čija su pratnja policija ili vojna lica i na vozilima s pravom prvenstva prolaza, odnosno na vozilima Službe hitne pomoći, vatrogasnim vozilima, vozilima policije i sudske policije, vojnim vozilima i vozilima Državne granične službe.

Dakle, samo na ova vozila i to kad posebnim uređajima daju svjetlosne znake i zvučne signale ne primjenjuju se odredbe o ograničenju brzine, zabrani preticanja i obilaženja kolone vozila i o zabrani presijecanja kolone pješaka.