SDA
0

Istrajat ćemo da Srebrenica dobije specijalni status

FENA
Memorijalni centar Potočari
Memorijalni centar Potočari
Stranka demokratske akcije (SDA), povodom sedme godišnjice od zvaničnog otvaranja Memorijalnog kompleksa u Potočarima, još jednom želi naglasiti da je odlučna istrajati u zahtjevu da područje Srebrenice, u kojoj je pod zaštitom UN-a počinjen užasni zločin genocida, dobije specijalni status, saopćeno je danas iz ove stranke.

"Smatramo da će time biti ustanovljena obaveza države i zahtjev institucijama UN-a da osiguraju svestran razvoj regije iz koje potiču žrtve genocida i održiv povratak preživjelog prognanog stanovništva", poručuju iz SDA.

SDA neće nikada dozvoliti da žrtve genocida u Srebrenici, koje su ubijene u ime jedne sulude ideje o etnički čistoj velikoj Srbiji, budu zaboravljene.

"U tom cilju, insistirat ćemo na dovršetku radova na Memorijalnom kompleksu, kao trajnom mjestu sjećanja na srebrenički masakr. Izgradnju smo inicirali 2000. godine u Skupštini općine Srebrenica, kada smo krenuli u iznalaženje lokacije za ukop žrtava genocida. SDA će i dalje zahtijevati hapšenje Ratka Mladića i svih onih koji su sudjelovali u organizaciji i izvršenju zločina genocida kako bismo porodicama žrtava osigurali bar minimum pravde", kaže se u saopćenju.