Tužilaštvo BiH
0

Istraga protiv Atifa Dudakovića još traje

SRNA
Istraga protiv ratnog generala Armije BiH Atifa Dudakovića koji se sumnjiči za zločine nad Srbima tokom prošlog rata je aktivna i neće biti obustavljena, rekao je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić. Navode lista "Blic" da šef Posebnog odjeljenja za ratne zločine u Tužilaštvu BiH Dejvid Švendimen namjerava da obustavi istragu protiv Dudakovića, Grubešić je nazvao spekulacijama, istakavši da se na ovom predmetu aktivno radi.

Pozivajući se na visokopozicioniran izvor iz pravosuđa BiH, "Blic" navodi da Švendimen namjerava da obustavi istragu protiv bošnjačkog ratnog generala Atifa Dudakovića.

Prema njegovim riječima, to se može desiti veoma brzo, budući da se mandat stranih sudija i tužilaca završava 31. decembra, "osim ako visoki predstavnik nešto ne učini".

Isti izvor navodi da ovakvi postupci samo daju veći legitimitet Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine Srbije da nastavi da radi posao, kao što je to bilo u slučaju Ilije Jurišića, koji je u predmetu "Tuzlanska kolona" osuđen na 12 godina zatvora.

Protiv Dudakovića su zbog navoda o zločinima Armije BiH nad Srbima prije tri godine krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH podnijeli tadašnji predsjednik RS Dragan Čavić i premijer RS Milorad Dodik.