BiH
11

Istraga o pucanju nasipa kod Rajevog Sela?

SRNA
Policija je od "Hrvatskih voda" izuzela dokumentaciju koja se odnosi na ojačanje nasipa kod Rajevog Sela, koji je pukao u noći između 17. i 18. maja pa je rijeka Sava poplavila obližnja sela.

Zbog poplave Rajevog Sela i okolnih mjesta to područje moralo je napustiti više od 11.000 ljudi, a prema službenim podacima, jedna osoba je poginula.

Iz "Hrvatskih voda" naveli su da nisu u mogućnosti da komentarišu dalje korake u postupku koji je započeo nakon što je policija izuzela dokumentaciju, prenose hrvatski mediji.

U ovom preduzeću navode da su angažovali dva stručnjaka, koji će dati nezavisno stručno mišljenje zbog čega je pukao nasip, obnovljen prije četiri godine.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je da treba analizirati što nije bilo dobro u sistemu odbrane od poplava, a premijer Zoran Milanović kaže da će tražiti da se utvrdi zašto je pukao nasip i da krivci treba da odgovaraju.

Hrvatski mediji navode da se sada radi na sanaciji nasipa, te da su u toku pripremni radovi i da bi bio izgrađen prednasip.

Sa poplavljenih područja voda se polako povlači, pa je u nekim mjestima pala i za više od metra.

Vodostaj rijeke Save kod Županje u protekla 24 sata opao je za 34 centimetra i u 10.00 sati bio je 938 centimetara.

Stručne službe upozoravaju na opasnost od zaraza na poplavljenim područjima, čemu posebno pogoduju visoke temperature i izlivanja septičkih jama zbog čega je ograničen ulaz u ugrožene sredine.