BiH
1

Istraga o pismima upućenim na više adresa vojnih lokacija i Ministarstvu odbrane

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine pokrenuli su istražne radnje da bi bile utvrđene okolnosti prispijeća određenog broja pisama na više adresa vojnih lokacija i Ministarstva, na imena pripadnika tog ministarstva i Oružanih snaga srpske i hrvatske nacionalnosti, među kojima su i neki penzionirani pripadnici pa čak i umrli.

Sve upućuje na to da su prilikom adresiranja pismonosnih pošiljki korišćeni neslužbeni i neažurirani spiskovi, s podacima o imenima i lokacijama rasporeda (telefonski imenici za internu upotrebu), koji su dostupni svakom pripadniku institucija odbrane, navedeno je u saopćenju Ministarstva.

Ministarstvo odbrane je kontaktiralo civilne institucije za provođenje zakona radi poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti.

O rezultatima ovih aktivnosti javnost će putem medija biti blagovremeno informirana, navedeno je također.

"Na više adresa vojnih lokcija, kao i na adresu Ministarstva odbrane, prethodnih dana stigao je manji broj pismonosnih pošiljki koje su naslovljene na pripadnike Ministarstva i Oružanih snaga BiH iz reda srpske nacionalnosti te jedan broj na ime pripadnika hrvatske nacionalnosti.

Radi se o pošiljkama koje su uputili predstavnici 25 udruženja i foruma građana. Određeni broj je stigao na imena bivših pripadnika koji su više od godinu dana penzionisani, pa čak i na imena osoba koje su preminule", citat je iz ovog saopćenja.