Milorad Barašin
0

"Istraga o Dobrovoljačkoj bit će okončana do sredine godine"

SRNA
Milorad Barašin
Milorad Barašin
Glavni tužilac BiH Milorad Barašin izjavio je danas da će istraga u predmetu "Dobrovoljačka", u kome je jedan od osumnjičenih i penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak, biti okončana do sredine ove godine.

"Protiv Divjaka se vodi istraga u Tužilaštvu BiH, koji treba da bude isporučen BiH", rekao je Barašin, dodajući da se istraga vodi još protiv određenog broja osoba.

Barašin je, u izjavi BN televiziji, odbio da saopšti imena ostalih osumnjičenih u slučaju "Dobrovoljačka", navodeći da je to poznato javnosti i da on ne želi da licitira imenima dok tužilački tim ne donese odluku o tom slučaju. 

On je potvrdio da je Tužilaštvo BiH, odmah po saznanju da je Divjak uhapšen, podnijelo validan zahtjev Ministarstvu pravde BiH da se traži njegovo izručenje. 

"Oni koji igraju neku igru iza kulisa moraju jasno da kažu zbog čega to rade. Sada kažu da je zahtjev nepotpun i traže njegovo uvjerenje o državljanstvu. Međutim, jasno je da Divjak ima pasoš BiH. Onaj ko mu je izdao putnu ispravu mora utvrditi i dati mu državljanstvo BiH", rekao je Barašin. 

Divjak je uhapšen 3. marta na bečkom aerodromu, po potjernici Srbije, koja ga sumnjiči za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine. On je juče pušten na slobodu, uz kauciju od pola miliona eura.