Slučaj banovićkih maturanata
0

Istraga krivotvorenja isprava, krađe i nesavjesnog rada u službi

Sarajevo-x.com
Slučaj prevare 140 banovićkih maturanata, koji su nakon samo jednog dana na ekskurziji u Puli bili uskraćeni za dalji boravak zbog neuplaćenog smještaja, u Kantonalnom tužilaštvo Tuzlanskog kantona pokrenuo je istragu protiv D.R, rođenog 1956. godine i nastanjenog u Tuzli.

Ovo tužilaštvo je krajem januara 2011. godine donijelo naredbu o provođenju istrage protiv osobe sa inicijalima D.R. zbog postojanja osnova sumnje da je, kao punomoćnik Turističke agencije "Oceanic Travel", počinio krivično djelo utaja u sticaju sa krivičnim djelom krivotvorenje isprave, a vezano za organizaciju maturalne ekskurzije učenika završnog razreda Mješovite srednje škole iz Banovića u septembru 2010. godine.

Istraga je pokrenuta i protiv odgovornih lica iz agencije Oceanic travel A.B i K.P, kao i odgovornog lica iz MSŠ Banovići R.M, radi postojanja osnova sumnje u nesavjestan rad u službi, jer nisu vršili svoje dužnosti i obavezne provjere koje su trebali obaviti kako bi se ekskurzija učenika organizovala i provela na planirani način.

Sumnja se da je osumnjičeni D.R ostvario protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 20.000 KM.

U vansudskoj nagodbi između roditelja učenika i odgovornih u Oceanic Travelu u februaru 2011. godine roditeljima je turistička agencija platila obeštećenje u cjelokupnom iznosu od 23.985 KM.

Protiv D.R Tužilaštvo je otvorilo istragu i zbog osnova sumnje da je u septembru i oktobru 2010. godine, kao punomoćnik Turističke agencije "Mediteran Tours", počinio krivično djelo utaja, a u vezi sa viziranjem dokumentacije, prevoza i smještaja sportista iz BiH u Italiji, te na taj način ostvario protupravnu imovinsku korist u iznosu od preko 9.000 KM.

Istraga zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi se vodi i protiv R.O, odgovorne osobe u "Mediteran Toursu", navodi se u saopštenju za javnost.