BiH
25

Istočno Sarajevo i Obrazovanje za mir: Možemo li doći do istine?

Klix.ba
Danas je u Istočnom Novom Sarajevu u okviru projekta PRO-Budućnost Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) održan okrugli stol “Obrazovanje za mir u tranzicionim društvima“.

Pored učesnika iz Istočnog Novog Sarajeva, uglavnom predstavnika nevladinih organizacija i škola, na okruglom stolu su učestvovali predstavnici Općine Istočno Novo Sarajevo.

Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzla, organizacije koja u okviru projekta PRO-Budućnost vodi ovu aktivnost, naglasio je da je poseban ton ovom događaju dala iskrenost učesnika u diskusijama, naglašavanje pozitivnih primjera suradnje s općinskim vlastima u Istočnom Novom Sarajevu, u kojima aktivno djeluje projekat PRO-Budućnost.

Prof. dr. Nerzuk Ćurak, uvodničar okruglog stola, naglasio je važnost prisustva velikog broja mladih i žena na okruglom stolu, kao vodeće snage mirovnih inicijativa.

"Kultura sjećanja je jedan od najvažnijih instrumenata u izgradnji mira za (post)konfliktnu zajednicu kao što je BiH. U kulturu sjećanja ne treba uključiti samo događaje koji se odnose na posljednji rat, nego u jednom transhistorijskom i transnacionalnom smislu treba razvijati odgovorne kulture sjećanja u kojima se kao glavno paradigmatsko načelo pojavljuje sljedeća ideja: možemo li doći do istine na način koji isključuje povlaštene naracije u interpretaciji istorijskih činjenica?", rekao je Ćurak.

Cilj ovih okruglih stolova je da se otvori još jedan komunikacijski kanal kroz koji se podiže nivo društvene svijesti i pojedinačne odgovornosti. Iako svjesni činjenice da se ne mogu brzo očekivati vidljivi rezultati na izgradnji mira, jako je bitno da se stvori ambijent nemirenja sa postojećim stanjem apatije i rezignacije, afirmišući kulturu dijaloga, uvažavanje i drugačijih stavova.

Razumijevajući da je jedna od najvećih prepreka pomirenju u BiH postojanje konkurentnih i međusobno isključujućih političkih i istorijskih narativa o dešavanjima u proteklom ratu, projekat PRO-Budućnost je zasnovan na pretpostavci da otvaranjem dijaloga, razumijevanjem između ljudi da omogući građanima u 30 ciljnih opština da kroz različite aktivnosti čuju i prihvate postojanje drugačijih političkih i istorijskih priča i omogući ključnim akterima u odabranim opštinama da pruže podršku lokalnim inicijativama izgradnje povjerenja.