Nakon RS-a
0

Istinomjer: Ni vlast u FBiH ne ispunjava obećanja

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Prošlo je već više od šest mjeseci od roka koji je Vlada Republike Srpske zadala za ispunjavanje obećanja o završetku autoputa Banja Luka – Gradiška. Sada i u drugom bh. entitetu imamo prvo neispunjeno obećanje, tri mjeseca od formiranja federalne vlasti, bilježi Istinomjer.ba.

Predizbornim programom SNSD-a obećano je da će posao izgradnje autoputa Banja Luka – Gradiška biti gotov do kraja 2010. godine, te je tako Vlada RS imala neispunjeno obećanje samo tri dana od izglasavanja u Narodnoj skupštini, a čak i prije formalnog početka rada 31.01.2011.

U Federaciji BiH prvo neispunjeno obećanje se odnosi na konkretizaciju platformskog dokumenta, a u roku od tri mjeseca, koliko su stranke potpisnice platforme predvidjele za ispunjenje ovog obećanja, te je ovo obećanje od Istinomjera dobilo ocjenu "neispunjeno u zadanom roku".

Obećanje: Platforma SDA, SDP, NSRzB i HSP

U naredna tri mjeseca stranke potpisnice će kvantificirati sve mjere, a u cilju jasne implementacije ove platforme

Ocjena: Neispunjeno u zadanom roku

Objašnjenje: S obzirom da je rok od tri mjeseca istekao, ovo obećanje se može smatrati neispunjenim u zadatom roku. Za razliku od obećanja o aplikaciji za članstvo u EU do kraja mađarskog predsjednikovanja EU (koje je dato kao osnova za formiranje vlasti na državnom nivou, te Istinomjer do formiranja iste neće ocjenjivati ispunjenost ovakvih obećanja), ostvarivanje ovog obećanja je bilo u potpunosti u rukama stranaka potpisnica platforme i nije postojala nikakva objektivna prepreka da se ovo obećanje ispuni. Nadamo se da ćemo u narednim danima vidjeti konkretizovan platformski dokumenat i postavljene mjere za ispunjenje 117 datih obećanja iz ovog dokumenta, poručuju iz Istinomjera.