UIOBiH
0

Ističe rok za dostavu popisnih listi akciznih proizvoda

FENA
Uprava za indirektno oprezivanje upozorila je da danas ističe rok za dostavu popisnih listi akciznih proizvoda popisanih na dan početka primjene novog Zakona o akcizama.

Svi obveznici koji prometuju akcizne proizvode u Bosni i Hercegovini bili su dužni 1. jula ove godine izvršiti popis zaliha svih akciznih proizvoda i popisne liste dostaviti u nadležni regionalni centar Uprave za indirektno oporezivanje u roku od sedam dana od dana početka primjene novog Zakona o akcizama, zaključno sa 8. julom.

Za one akcizne proizvode gdje je u skladu s novim Zakonom predviđena veća akciza (duhanske prerađevine, kafa i naftni derivati), na zatečene zahlihe se morao izvšiti obračun akcize po novim stopama, a razlika između nove akcize i one koja je obračunata i plaćena prema ranijim propisima mora biti uplaćena na Jedinstveni račun UIO u roku od 10 dana od dana dostavljanja popisnih listi u Upravu za indirektno oporezivanje.

Novi Zakon o akcizama, Pravilnik o primjeni Zakona o akcizama, sve potrebne obrasce, kao i način uplate razlike akcize po popisanim zalihama, obveznici mogu pronaći na web stranici Uprave za indirektno oporezivanje: www.uino.gov.ba.