BiH
0

Iste registarske tablice imaju po dva vozila

Nezavisne novine
Nadležni MUP-ovi širom BiH izdavali su proteklih godina vlasnicima vozila duple registarske tablice zbog čega se dešavalo da i ukradeni automobili budu regularno registrovani, saznaju "Nezavisne novine" u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Da po dva vozila imaju potpuno isti registarski broj, otkriveno je kada je krajem prošle godine počeo unos podataka u jedinstveni registar vozila u Direkciji za implementaciju CIPS projekta, saznaju "Nezavisne novine".

Siniša Macan, direktor Direkcije CIPS, kazao je juče da su aktivnosti na unosu podataka u toku, te podsjetio da je registracija vozila u nadležnostima ministarstava unutrašnjih poslova.

"Sve pojedinosti ćemo utvrditi kroz projekat jedinstvene baze registrovanih vozila u BiH. Zato je i bilo važno da konačno krenemo u implementaciju ovog projekta kako bi se spriječile takve i slične stvari", kazao je Macan.

Prema informacijama iz Ministarstva civilnih poslova BiH, među vozilima koja imaju duple tablice su i ona koja se nalaze na listi ukradenih. U ovom ministarstvu ističu da su propusti mogli nastajati direktno na mjestima registracija u kantonalnim MUP-ovima i centrima javnih bezbjednosti gdje nisu ažurirali svoje podatke. Prema utvrđenim procedurama, Ministarstvo civilnih poslova podijeli opsege, odnosno od kojeg do kojeg broja se registracije dodjeljuju pojedinim opštinama, upravo kako se ne bi moglo desiti da dođe do preklapanja brojeva, pišu "Nezavisne novine".

U entitetskim MUP-ovima iznenađeni su ovim informacijama, iako su dobili pisma iz Ministarstva civilnih poslova i Direkcije CIPS u kojima ih obavještavaju o izdavanju i štampanju duplih registarskih tablica. Prema dosadašnjim istragama, duple tablice su izdavane upravo u periodima kada je dolazilo do nestašice registarskih tablica.

"Federalni MUP samo provodi tendersku proceduru i nabavlja određenu količinu registarskih tablica za potrebe kantonalnih MUP-ova, sve ostalo je u njihovoj nadležnosti", kazao je Nedžad Vejzagić iz Kabineta federalnog ministra policije za "Nezavisne novine".

Tamara Despenić, portparol MUP-a RS, kazala je juče da je nadležnost za izdavanje registarskih tablica u centrima javne bezbjednosti, ali je podsjetila da su u ovom entitetu uradili centralni registar vozila što isključuje mogućnosti izadavanja duplih tablica.

"Nezavisne novine" iz MUP-a Sarajevskog kantona jučer nisu dobili odgovor na pisani upit o izdavanjima duplih registarskih tablica na području ovog kantona.