Igor Radojičić
0

"Istanbulska deklaracija nije stigla u institucije"

SRNA
Igor Radojičić (Foto: Arhiv)
Igor Radojičić (Foto: Arhiv)
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je danas da Istanbulska deklaracija nije kao zvaničan dokument stigla ni u jednu instituciju u BiH.

"Ako dođe, član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović reagovaće u skladu sa stavovima RS o tom dokumentu, a sada nema osnova da se u Narodnoj skupštini otvara rasprava o ovom pitanju", rekao je Radojičić novinarima u Banjoj Luci.

On je naveo da Radmanović, u slučaju da bude preglasan u Predsjedništvu, ima mogućnost veta odnosno pokretanja vitalnog entitetskog interesa, o čemu bi se onda mogla izjasniti i Narodna skupština RS.  

Glavni odbor SDS-a pozvao je juče Narodnu skupštinu RS da hitno odbaci istanbulsku deklaraciju. 

U zaključcima sa sjednice GO SDS-a u Loparama navodi se da predstavnici RS u institucijama BiH, a posebno srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, nisu iskoristili svoja ustavna ovlaštenja da spriječe antiustavno djelovanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i da stave van snage istanbulsku deklaraciju. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i predsjednici Srbije i Turske, Boris Tadić i Abdulah Gul, potpisali su 24. aprila u Istambulu deklaraciju u kojoj se navodi da regionalna politika ubuduće treba da se zasniva na osiguranju bezbjednosti, stalnom političkom dijalogu i očuvanju multietničkih, multikulturalnih i multivjerskih osobenosti regiona.