Nebojša Radmanović
0

"Istanbulska deklaracija je još jedno kršenje Ustava BiH"

FENA/SRNA
Nebojša Radmanović (Foto: Arhiv)
Nebojša Radmanović (Foto: Arhiv)
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović smatra da je Istanbulska deklaracija, koju su u subotu potpisali predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić te predsjednici Srbije Boris Tadić i Turske Abdulah Gul, "još jedno kršenje Ustava BiH".

Radmanović je u nedjelju na pres-konferenciji u Banjoj Luci izjavio da ta deklaracija "nema saglasnost" bh. Predsjedništva.

"Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda i trenutno predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, zajedno sa svojim ministrom vanjskih poslova Svenom Alkalajem, bio je u nezvaničnoj posjeti Istambulu. Prema tome, nije mogao prihvatati nikakv dokument u ime BiH", tvrdi Radmanović.

Za prihvatanje takvog dokumenta i davanje izjava uime BiH, kako kaže, potrebna je odluka Predsjedništva BiH.

"Tako kaže Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustav BiH", naveo je srpski član kolektivnog šefa države.

On napominje da je Predsjedništvo BiH u utorak imalo sjednicu na kojoj se "nije ni spomenulo ovo pitanje, iako je bilo prilike da se pročita u agencijskim vijestima da je taj, kako se kaže, istorijski događaj, plod višemjesečnih priprema”.

Radmanović je ocijenio da Istanbulska deklaracija ima niz nepotrebnih stvari i da ne zna šta ona uopšte znači, te zbog ovakvih dešavanja izrazio zabrinutost za budućnost BiH i njen evropski put.

"Kada takozvana Istanbulska deklaracije dođe u Predsjedništvo biće osporena sa moje strane", poručio je Radmanović.

Radmanović je rekao da predsjednici Turske Abdulah Gul i Srbije Boris Tadić vrlo dobro znaju odnose u BiH i Ustav BiH, kao i da je za bilo kakvu odluku potreban stav tročlanog Predsjedništva BiH i to konsenzusom.

"Da li su oni juče imali priliku da se sa tim upoznaju ili nisu ni pitali, ne znam, ali to stvara još veći problem u vezi sa odlučivanjem u BiH", ocijenio je član Predsjedništva BiH iz RS.

Radmanović je rekao da nije jasno zašto je jučerašnji susret iu Istanbulu dobio tako pretenciozan naziv "balkanski samit", jer Balkan ima tri članice EU, jednu koja to samo što nije postala i još pet zemalja koje su na putu ka EU, uključujući i Tursku.

"Od tih deset zemalja, dva predsjednika su juče bila, pretpostavljam, legitimno i legalno, a jedan nezvanično. I to se naziva 'balkanskim samitom'. U ovom momentu nije jasno zašto tako pretenciozan naziv, pretpostavljam da nije slučajno", rekao je Radmanović.

On je dodao da je u samom sadržaju takozvane Istambulske deklaracije pohvaljen rad Savjeta za provođenje mira (PIK), iz čega se, kako je naglasio, da zaključiti da je Turska sama pohvalila svoj rad, jer u BiH nema jedinstvene ocjene o kvalitetnom radu PIK-a, dok Srbija ne bi trebalo ni da daje ocjene o tome, jer ne učestvuje u njegovom radu.

Komentarišući najavu da će Predsjedništvo BiH, na čelu sa Silajdžićem posjetiti Beograd, Radmanović je podsjetio da je takva odluka donesena prošle godine.

"Dan prije odlaska, dva člana Predsjedništva su otkazala da idu i ja sam vodio delegaciju, na osnovu zvanične jednoglasne odluke i smatram da je Predsjedništvo bilo u zvaničnoj posjeti Srbiji prošle godine", naglasio je Radmanović, dodavši da se posjete državnika ne mogu rješavati preko noći i da se to neće ni desiti u ovom slučaju.

On je rekao da sada predsjednik Srbije treba da uzvrati posjetu i dođe u zvaničnu posjetu BiH.