Haris Silajdžić u Kuvajtu
0

Istaknuta važnost većeg ulaganja kuvajtskih investitora u BiH

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić sastao se danas sa emirom Države Kuvajt, šeikom Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabahom, a sastanku je prisustvovao i prestolonasljednik Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah.

Tokom susreta predsjedavajući Silajdžić je informirao kuvajtskog emira o strateškim ciljevima BiH – ulasku u NATO i Evropsku uniju te o aktivnostima BiH kao nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Naglasio je da je BiH stabilna zemlja, otvorena za ulaganja, te se zahvalio Kuvajtu na pruženoj podršci i pomoći kada je to BiH trebalo.

Predsjedavajući je kazao da BiH želi Kuvajt za partnera u investicijskim projektima , u kojima obje zemlje mogu naći zajednički interes. On je tokom razgovora sa emirom istakao važnost većeg ulaganja kuvajtskih investitora u BiH, pogotovo kad je u pitanu energetski sektor, putna infrastrukta i namjenska industrija. Razgovarano je i o učešću bosanskohercegovačkih firmi u investicijskim projektima u Kuvajtu.

Kuvajtski emir je iskazao podršku svim nastojanjima BiH na putu ka evropskim integracijama te naglasio da Kuvajt podržava razvoj BiH.

On je rekao da će se u narednom periodu intenzivirati ulaganja kuvajtskih institucija u razvojne projekte BiH, posebno putem KIA-e i Kuvajtskog fonda za razvoj. Kazao je da će uskoro u BiH doputovati brojna privredna delegacija Kuvajta, koja će u direktnim kontaktima sa bosanskohercegovačkim firmama dogovoriti saradnju u projektima od interesa za BiH i Kuvajt.

Tokom dana ,potpisana su dva sporazuma – Sporazum o zračnom prometu između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Kuvajt i Sporazum o saradnji u oblasti turizma između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Kuvajt. Sporazume je u ime Bosne i Hercegovine potpisao ambasador BiH u Državi Kuvajt Jasin Ravašde, a u ime Države Kuvajt predsjednik civilne avijacije Faiz Al Farah i zamjenik ministra industrije Rašid Atabtabai.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su predsjedavajući Silajdžić, premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo, kuvajtski emir, prestolonasljednik Kuvajta te premijer Kuvajta sa delegacijom Vlade Kuvajta.

Predsjedavajući Silajdžić sastao se tokom dana i sa premijerom Države Kuvajt, šeikom Nasser Al-Mohammad Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabahom. Razgovarano je o nedavnoj posjeti kuvajtskog premijera i delegacije kuvajtskih privrednika BiH te je istaknut značaj posjeta na visokom nivou.

Dogovoreni su dalji koraci ka unaprijeđenju saradnje između BiH i Kuvajta , posebno u ekonomskim odnosima. Naglašen je obostrani interes za saradnju te razgovarano o mogućnostima za veća ulaganja kuvajtskih investitora u projekte u BiH.