BiH
0

Ispunjeno 34 % mjera reforme javne uprave

FENA
Institucije uprave u BiH su do kraja marta ispunile 34,55 posto mjera reforme javne uprave, konstatirano je u izvještaju Ureda koordinatora za reformu javne uprave o napretku u provedbi Akcionog plana 1 Strategije reforme javne uprave, koji je usvojilo Vijeće ministara BiH.

Najveći napredak u implementaciji mjera iz AP 1 zabilježen je u reformskoj oblasti Upravljanje ljudskim potencijalima i iznosi 41,93 posto, a najmanji je u oblasti Informacijske tehnologije (27,19 posto).

„Koordinatorima za reformu javne uprave Vlade FBiH i Vlade RS-a je i dalje ovaj posao dodatni angažman, što ima negativan utjecaj na njihovu efikasnost“, naglasila je Nevenka Savić, državna koordinatorica za reformu javne uprave.

Po njenim riječima, Ured koordinatora za reformu javne uprave počeo je implementaciju prvog projekta koji će biti finansiran iz Fonda za RJU.

„Riječ je o projektu Uspostava mreže infopolica, čije će provođenje imati za rezultat međusobnu razmjenu informativnog materijala centara izvršne vlasti u BiH i informiranje građana o nadležnostima i uslugama ovih centara”, kazala je Savić i dodala da je Upravni odbor Fonda krajem prošle godine odobrio jedanaest projekata u vrijednosti 7.574.278,12 KM.

Odobreni projekti uključuju sva četiri upravna nivoa (Vijeće ministara BiH, Vladu FBiH, Vladu RS-a i Vladu Brčko Distrikta) i njima je obuhvaćeno svih šest reformskih oblasti iz Akcionog plana 1.

I pored primjetnog poboljšanja nivoa i kvaliteta saradnje Ureda s predstavnicima vlada i institucija uključenih u reformu javne uprave, poteškoća i dalje ima, konstatirano je u kvartalnom izvještaju o radu Ureda koordinatora. Ured koordinatora od državnih institucija ne dobiva na vrijeme informacije o napretku u provedbi reforme javne uprave.

Usvojivši spomenute izvještaje, Vijeće ministara BiH preporučilo je održavanje sjednice Koordinacionog odbora za ekonomski razvoj i evropske integracije radi razmatranja provedbe Strategije za reformu javne uprave i podrške započetom procesu, saopćeno je iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave.