Tužilaštvo BiH tvrdi
0

Ispunjeni su svi uslovi za izručenje Tihomira Purde

Sarajevo-x.com
Tihomir Purda (Foto: Tužilaštvo BiH)
Tihomir Purda (Foto: Tužilaštvo BiH)
Tužilaštvo BiH tvrdi da su, prema međunarodnom pravu o ekstradiciji, ispunjeni svi opšti uslovi za izručenje Tihomira Purde Republici Srbiji, javlja Birn-Justice Report.

Odbrana osumnjičenog Purde protivi se izručenju pravosudnim organima Republike Srbije, navodeći da zakonske pretpostavke za ekstradiciju nisu ispunjene, te traži od Suda BiH da molbu Republike Srbije odbije i Purdu pusti na slobodu.

Sud BiH će odluku o ekstradiciji donijeti naknadno.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije vodi istragu zbog osnovane sumnje da je Tihomir Purda u Borovu naselju (Republika Hrvatska), u novembru 1991. godine počinio ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, odnosno da je pucao na ranjenike i ubio najmanje dva vojnika, a jedini preživjeli, desetnik Boban Gačić, umro je u bolnici u Vukovaru.

Jadranka Lokmić Misirača, tužiteljica Tužilaštva BiH, kazala je da su iz srbijanskog tužilaštva dostavljeni dokumenti na osnovu kojih se vidi da je u toku istraga protiv hrvatskog državljanina Tihomira Purde.

"Prema dokumentima kojima ovo Tužilaštvo raspolaže, ne postoje pravne ili bilo kakve druge prepreke da osumnjičeni Purda bude izručen Republici Srbiji. Protiv njega Tužilaštvo BiH ne sprovodi nikakvu istragu, on nije državljanin BiH, istraga nije zastarjela, te mi ne vidimo razloga da ne postupimo po zakonu i osumnjičenog predamo pravnim organima u Srbiji", kazala je Misirača Lokmić.

S druge strane, Josip Muselimović, advokat osumnjičenog Purde, tvrdi da je od Državnog tužilaštva u Osijeku pribavio sve relevantne dokaze da osumnjičeni Purda nije kriv, te da nema osnova za njegov kazneni progon.

"Iz svih raspoloživih dokumenata jasno je da je iskaz samog Purde, koji predstavlja i osnovu zahtjeva Srbije za njegovim izručenjem, dat u vrijeme kada je on bio u zarobljeništvu u srbijanskom logoru. Takve izjave ne mogu se uzeti kao osnova za podizanje bilo kakve optužnice. Očevidno je riječ o nezakonito pribavljenim dokazima", rekao je Muselimović.

Sudu BiH obratio se i osumnjičeni Purda koji je izjavio da je od novembra 1991. do avgusta 1992. godine bio u logoru u Vukovaru, gdje je konstantno bio “fizički i psihički maltretiran”.

"Šta god da su mi dali tada da potpišem – ja bih potpisao, samo da prestanu da me muče. Nisam ni gledao šta potpisujem, a tada mi to nije ni bilo bitno. Na osnovu tog potpisa, danas sam osumnjičeni. Imam psihičkih problema i pod terapijom sam. Nisam nikoga ubio”, kazao je Purda, dostavivši Sudu BiH dokument o boravku u vukovarskom logoru.

Tihomir Purda je u ekstradicijskom pritvoru u BiH od 5. januara 2011. godine kada je uhapšen na graničnom prelazu Orašje, po međunarodnoj potjernici. Republika Hrvatska, čiji je državljanin, ne traži izručenje jer se protiv njega ne vodi istraga u ovoj zemlji.