Tarik Sadović
0

Ispunjena još jedna obaveza na evropskom putu

SRNA
Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Tarik Sadović izjavio je danas da je BiH donošenjem Strategije i Akcionog plana u oblasti imigracija i azila ispunila još jednu važnu evropsku obavezu.

"Uz novi zakon o kretanju i boravku stranaca i azilu koji je stupio na snagu početkom prošle godine i usvajanjem inovirane strategije integrisanog upravljanja granicom i akcionog plana u junu 2008. godine zaokružen je cijeli jedan složeni sistem. Jasno smo se opredjelili da želimo da budemo zemlja legalnih, a ne ilegalnih imigracija", naglasio je Sadović na današnjoj promociji Strategije i Akcionog plana u oblasti imigracija i azila u Sarajevu.

Ministarstvo bezbjednosti BiH promovisalo je danas u Sarajevu ova zakonska rješenja, čiji je glavni cilj razvijanje efikasnog sistema upravljanja granicom, viznim režimom i sitemom imigracija i azila u BiH po standardima EU, što je jedan od bitnih uslova za članstvo BiH u EU.

Ministar Sadović je podsjetio da je prošle godine otvoren Imigracioni centar, a započete aktivnosti na izgradnji azilantskog centra.

"Usaglasili smo se i otpočeli aktivnosti i u poodmakloj je fazi formiranje Centra za analizu rizika, a uvođenje Informacionog sistema za imigracije u završnoj je fazi. Evropa od nas tražila je Strategiju i Akcioni plan u oblasti imigracija i azila i Evropa je zadovoljna sa onim što smo uradili", rekao je Sadović.

On je istakao da će najbolja potvrda da BiH dobro radi u ovoj oblasti biti pozitivna ocjena Poglavlja dva - ilegalne imigracije iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Prema njegovim riječima, novi migracijski trendovi traže novi, elastičan i efikasan koncept upravljanja migracijama.

"Najveći problem su finansijski resursi, ali imamo obećanja od evropskih prijatelja, posebno Međunarodne organizacije za migracije /IOM/", istakao je Sadović.

Šef Misije IOM-a u BiH Regina Buko rekla je da BiH sada ima uspostavljene zakone i strukturu da bi se upravljalo tokom migracija na povezan način koji je usklađen sa pravnim naslijeđem EU.

"BiH ima strategiju i plan aktivnosti koje treba slijediti u kratkom, srednjem i dugoročnom periodu, drugim riječima mapu puta za uspješno upravljanje migracijama. IOM će pratiti provođenje ove strategije i želi BiH vlastima mnogo uspjeha u ovom značajnom poduhvatu. IOM je spreman da podrži implementaciju plana aktivnosti korz adekvatne projekte podrške", istakla je Buko.

Sadovićev pomoćnik u oblasti azila Marijan Baotić podsjetio je da su Strategija i Akcioni plan usvojeni u novembru prošle godine na Savjetu ministara BiH i istakao da bez saradnje svih u oblasti imigracija nema rezultata.