BiH
0

Ispred zgrade OS BiH izložena oprema za deminiranje

FENA
Na platou ispred zgrade Doma Oružanih snaga BiH u Sarajevu jutros je upriličena izložba opreme za deminiranje.

Radi se dijelu opreme koju posjeduju jedinice za deminiranje OS BiH - alatu, priboru, motornim vozilima, sanitetu, mašinama...

Zamjenik komandanta Operativne komande OSBiH za operacije brigadni general Sakib Forić kazao je novinarima da je oprema u dobrom stanju i odgovara zahtjevima i standardima te da je održavanje te opreme veoma skupo.

"Prošle godine imali smo budžet od oko sedam miliona KM za proces deminiranja. Potrošili smo oko 90 posto tog budžeta. Suma za ovu godinu se također kreće oko sedam miliona KM. Od toga se najviše troši na personal", kazao je brigadni general Forić. On je naglasio da jedan deminer zaradi oko 1.300 KM s tim da je osiguran u slučaju nesreće. U slučaju smrti je to oko 100.000 KM, a u slučaju povrede s trajnim invaliditetom 200.000 KM.

Opremu je nabavilo Ministarstvo odbrane BiH za potrebe deminerskog bataljona, a dio je donacija EUFOR-a.

Na platuo ispred Doma OSBiH jutros su bili i psi raznih pasmina - ovčari, rotvajleri i drugi psi posebne sposobnosti i osjetljivosti zahvaljujući kojoj mogu prepoznati mine. Radi se o skupim psima, a nabavila ih je kanadska nevladina organizacija. Obuku tih pasa vršio je EUFOR koji je vodio i brigu o njima do momenta predaje nadležnosti OSBiH.

Današnja izložba opreme za deminiranje upriličena je u okviru prezentacije Godišnje analize protivminskih akcija u BiH za 2008. godinu i plana za narednu godinu.

Ta prezentacija zakazana je za kasnije danas u Domu OSBiH, a prisustvovat će predstavnici Operativne komande OSBiH, Zajedničkog štaba OSBiH, te Centra za uklanjanje mina u BiH, UNDP-a, Norveške narodne pomoći i EUFOR-a.