BiH
0

Ispraćaj Mirsada Konstatinovića, dragog čovjeka, kolege, profesora

FENA
Komemoracija iznenada preminulom akademskom grafičaru Mirsadu Konstatinoviću održana je danas na Akademiji likovnih umjetnosti.

Mirsad Konstatinović preminuo je u nedjelju u 51. godini.

Profesor Sadudin Musabegović govoreći o ovom tužnom događaju, rekao je da je Konstatinović umro u godinama kada se vjeruje da je smrt još tako daleko. A baš na idućoj sjednici Akademije trebao je biti promoviran iz zvanja asistenta u zvanje docenta.

Sadudin Musabegović prisutne je pozvao da zamisle da je Konstatinović izišao iz sale dok se glasa o njegovom imenovanju te pročitao izvješataj Komisije za imenovanje. A u tom izvještaju između ostalog navodi se da je Mirsad Konstatinović rođen 27. jula 1956. godine, završio srednju umjetničku školu, potom ALU odsjek grafika kod profesora Dževada Hoze, kod istog profesora završio je i postdiplomski studij. Iza sebe ima bogatu izlagačku aktivnost, niz nagrada, pedagoški rad...

Uime ULUBiH-a o Konstatinoviću govorio je Irfan Hozo koji se osvrnuo na njegov specifičan autorski izraz, na put kojim je išao u umjetnosti, i u kojem je prije svega njegovao čovječnost.

Uime Odsjeka za grafiku ALU-a Amela Hadžimejlić pozdravila se s kolegom, čija smrt je sve iznenadila, i kako reče samo čekaju da se pojavi u kabinetu.

Hadžimejlić je rekla da je Konstatinović bio poznavalac grafike, koji je svoje znanje rado prenosio studentima.

"Divili smo se tvojoj duši, naravi. Akademija je bila tvoja kuća-sada je kuća žalosti", rekla je Hadžimejlić govoreći da za tugu i nema pravih riječi.

Obratila se i predstavnica bivših i sadašnjih studenata koja je rekla da je Konstatinović, iako asistent za njih uvijek bio profesor. Govorila je i o tome kako je uvijek bio spreman pomoći studentima, kako je za svoje studente bio broj jedan. Da rekla je i da žali one koji nisu poznavali ovog velikog čovjeka, te buduće generacije studenata kojima neće predavati.