BiH
0

Ispoštovana odluka RAK-a o uklanjanju etničkih predznaka iz naziva javnih rtv stanica

NINA
U skladu s odlukom Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) i Pravilom 01/1999 Definicija i obaveze javnog emitiranja, javne radio i televizijske stanice u BiH ispoštovale su odluku Agencije i prestale se oglašavati u eteru koristeći etnički predznak u svom nazivu, saopšteno je iz RAK-a.

Naime, radi se o Radiju Brod, Radiju Gradiška, Radiostanici Lašva Vitez, Radiostanici Novi Travnik, Radiostanici Orašje, Radiju Usora, Radiju Ljubuški, Radiostanici Široki Brijeg, RTV Herceg Bosna i Hercegovačkoj radioteleviziji Mostar.

Vijeće RAK-a je u septembru 2003. donijelo amandman na Pravilo 01/1999 Definicija i obaveze javnog emitovanja, koje se odnosi na to da nijedna javna radio i/ili televizijska stanica ne smije sadržavati u službenom nazivu bilo kakav predznak, odrednicu, simbol ili znak koji može dovesti do toga da takva stanica bude promatrana kao isključiva domena jedne etničke ili nacionalne skupine.

Ta odluka je donesena imajući u vidu ulogu javnih RTV stanica da osiguraju program za cjelokupno stanovništvo koje pokrivaju svojim signalom, a ne samo za pripadnike jedne etničke skupine, te da se te RTV kuće financiraju iz javnih fondova.

Agencija podsjeća javne radio i televizijske stanice da su dužne obavijestiti Agenciju o izmjenama u službenoj sudskoj registraciji.