BiH
325

Uspjeh i prijateljstvo nastalo kroz učenje programiranja

Merima Karamović ima dvadeset dvije godine, stipendista je ITAcademy u Sarajevu i studentica Filozofskog fakulteta. Uspješno završava školovanje i već je dobila priliku za rad u modernoj sarajevskoj IT firmi.

"Nakon što sam saznala da ITAcademy osobama sa invaliditetom nudi stipendije u vidu potpuno besplatnog jednogodišnjeg školovanja, moja odluka da upišem akademiju bila je definitivna. Mogu slobodno reći da je to bila i najbolja odluka koju sam mogla donijeti. Uzimajući u obzir moja dotadašnja interesovanja za informacijske tehnologije, te prednost mogućnosti rada iz vlastitog doma, odabrala sam program PHP Development na kojem polaznici, čak i oni bez ikakvog dotadašnjeg iskustva i znanja iz oblasti programiranja, mogu naučiti da samostalno kreiraju napredne web aplikacije i mnogo više od toga. Nakon samo šest mjeseci školovanja na ITAcademy dobila sam mogućnost zaposlenja u oblasti programiranja. “

Merimin kolega Amar Bešlija, također polaznik ITAcademy, dobio je posao u istoj IT kompaniji.

"Sa mnogim kolegama razgovaram o IT temama, družimo se, ali je posebno zadovoljstvo što sam s jednom od kolegica sa akademije dobio priliku i da radim. Merima je divna osoba, jako je vrijedna i uporna, a njena pozitivna energija pokretač je za cijeli tim. Realnost je da smo svi različiti, ali IT je svijet koji briše granice i sve tretira jednako i slobodno." Tako se izrodilo i jedno lijepo prijateljstvo. Pored poslovnih obaveza i edukacije uvijek uspijevaju izdvojiti vrijeme i za druženje.

Amar je paralelno i student Komparativne književnosti, a prethodno je završio Srednjoškolski centar Hadžići, smjer CNC tehničar, kao najbolji u svojoj generaciji sa posebnom pohvalom tadašnjeg ministra obrazovanja.

"Otkako sam se upustio u školovanje na ITAcademy veoma sam unaprijedio svoja znanja i vještine vezane za svijet informacionih tehnologija, koji je toliko bitan za sve nas. Naučio sam razmišljati "kao računar" te shvatati vrijednosti i suštinu svijeta u kojem smo svi povezani online. Čak i učim "online" putem DL platforme koja je zaista ispunila svoja očekivanja i drži prvo mjesto u odnosu na mnoge platforme za učenje koje sam koristio ranije. Na ovaj način uspio sam kreirati svoje vrijeme za učenje i rad na najbolji način, bez mnogo opterećenja i bez dodatnih troškova za put do obrazovne institucije, obroke i slično. Iz udobnosti svoga doma usvajam znanja kada to meni odgovara."

Amar je želio poručiti i svim mladim ljudima sljedeće: „Biti zaposlen i zadovoljan je, vjerujem, cilj svake normalne mlade osobe u našoj državi i regionu. Kvalitetno IT školovanje, trud i rad mogu donijeti to, baš kao što sam se i sam uvjerio. Planiram da nastavim rad u kompaniji gdje sam trenutno, da razvijam i realizujem nove ideje prvenstveno za naše tržište, a naravno i šire. Za jednu državu je od neprocjenjivog značaja da mladi ljudi ostaju u njoj, grade sebe, svoje karijere, porodicu, pa tako i društvo i samu domovinu. Želim da doprinesem svim tim kategorijama najviše što mogu te obezbijedim sebi i voljenim osobama oko sebe normalan i stabilan život.

Smatram da je najbolje što moje buduće kolege mogu učiniti da obezbijede sebi kvalitetno IT obrazovanje, poput onog koje daju programi ITAcademy, upuste se u rad, učenje i vježbanje i ostanu u svojoj domovini kreirajući sebi život i okolinu kakvi sami žele.”

Merima također planira uspješno završiti školovanje i dalje graditi karijeru u IT sektoru.

"To je posao koji volim i kojim se želim baviti i u budućnosti. Voljela bih raditi i na projektima koji bi olakšali život i rad osobama sa invaliditetom. Ukoliko se na pravi način iskoristi sve ono što školovanje nudi, mogućnosti su ogromne."

Merima i Amar, kao i mnogi drugi mladi uspješni ljudi, inspiracija su za sve da se posvete obrazovanju i, bez obzira na godine i status, nastave da stiču što više različitih kvalifikacija.