Sud BiH
1

Ispitivanje novih svjedoka u nastavku suđenja Jašareviću

FENA/SRNA
Mevlid Jašarević na Sudu BiH
Mevlid Jašarević na Sudu BiH
Nastavak suđenja Mevlidu Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću koji se terete za organiziranje terorističke grupe, a u vezi s napadom na Američku ambasadu u Sarajevu, 28. oktobra 2011. godine, zakazan je za danas u Sudu BiH.

Dokazni postupak u ovom predmetu trebao bi biti nastavljen ispitivanjem novih svjedoka optužbe. Predviđeno je da se kao svjedok Tužilaštva pojavi i Jašarevićeva supruga Mirela Demirović, iako joj je na pet godina zabranjen ulazak u BiH.

Tužilaštvo je obavijestilo Sudsko vijeće da je od imigracionih institucija BiH dobijena potvrda da Demirovićeva, koja živi u Srbiji, može da dođe u BiH kao svjedok pod pratnjom predstavnika nadležnih institucija.

Sudsko vijeće je navelo da nema nikakvih prepreka da ona tada i posjeti Jašarevića, što je on i tražio.

Na prošlom nastavku suđenja saopćeno je da je Sud BiH donio riješenje da se prvooptuženi Jašarević premjesti iz KPZ-a Sarajevo u pritvorsku jedinicu Suda BiH čim se za to steknu uslovi.

Suđenje u predmetu "Jašarević i drugi" počelo je 15. juna.

Jašarevićev advokat Senad Dupovac rekao je medijima da je Sud, koji svaka dva mjeseca odlučuje o mjeri pritvora, ocijenio da su i dalje na snazi razlozi za određivanje pritvora optuženima, koji u njihovom slučaju može trajati najduže dvije godine.

Jašarević je ranije ponovio da su njegova meta u napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu bili američki specijalci u znak odmazde za napade u Iraku.

Jašarević je prilikom napada na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine iz automatske puške za 50 minuta ispalio 105 metaka na zgradu Ambasade. U napadu je ranjen radnik obezbjeđenja.

Tokom napada Jašarević je u blokadi držao centar grada oko 45 minuta, dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.