SDS poziva
0

Ispitati pljačkašku privatizaciju u RS

FENA
Srpska demokratska stranka pozvala je Tužilaštvo RS-a da se, kako je danas saopćeno, konačno nepristrasno uključi i rasvijetli „lanac pljačkaških privatizacija" banjalučkog "Oslobođenja" i "Robne kuće 'Boska", u kojima je preko 500 radnika dovedeno na dno ljestvice siromaštva.

„Tužilaštvo RS pozivamo da reaguje na vrijeme kako se još jedan očigledan primjer kriminala ne bi našao pred Tužilaštvom i Sudom BiH, kao sredstvo za ucjenu predstavnika vlasti RS-a“, saopćava ova stranka.

Isitiče da je iz ove perspektive jasno da je plan privatizacije te robne kuće „davno skrojen, da je realizacija tog plana počela napadom na tadašnje rukovodstvo i angažovanje SNSD-ovog Specijalnog tužilaštva RS-a“.

Plan je bio, tvrdi SDS, da privatizacioni vlasnici „Oslobođenja“ stave pod hipoteku imovinu te firme, dignu kredit koji je mnogo veći od dozvoljenog limita, i od tih para, po bagatelnoj cijeni od 400 KM po metru kvadratnom, kupe atraktivne kvadrate Robne kuće „Boska“.

Činjenica da je Vlada RS-a u aprilu ove godine oprostila vlasnicima „Oslobođenja“ kaznu od četiri miliona KM zato što su prekoračili limit na koji su mogli da podignu kredit na osnovu hipoteke, pokazuje da bi tu mogao postojati organizovan i unaprijed osmišljen plan koji bi trebao da državnu imovinu prebaci u privatne ruke po izuzetno niskoj cijeni.

“Kako se radi o višemilionskoj prevari, SDS poziva premijera RS-a Milorada Dodika da kaže javnosti da li su tačne medijske informacije da on ima određene interese u 'Zekstri'“.

Također, pozivaju Vladu RS-a da odmah nađe rješenje za preko 500 radnika zaposlenih u „Oslobođenju“ i „Boska“ uz stav da je „sramotan i nedopustiv ignorantski odnos Vlade RS-a prema činjenici da se 500 porodica našlo u agoniji i na dnu ljestvice siromaštva zahvaljujući vladinim 'velikim privatizacijama'“.