BiH
34

Ispisanim porukama građanke Sarajeva kazale NE nasilju

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Brojne građanke okupile su se danas ispred sarajevske Katedrale Srca Isusova da bi javno, ispisujući poruke, ukazale da ne podržavaju niti jedan oblik rodno zasnovanog nasilja nad djevojčicama, djevojkama i ženama.

Ovom uličnom akcijom nazvanom "Odobravaš li rodno zasnovano nasilje?" koju je organizirala Fondacija CURE obilježavajući tako Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, počelo je "16 dana aktivizma".

Kako je za Fenu kazala glasnogovornica Fondacije CURE Vedrana Frašto poruka koju žele prenijeti javnosti jest da aktivistkinje, feministkinje i braniteljice ženskih ljudskih prava ne podržavaju nasilje i smatraju da se treba graditi društvo u kojem će vladati nulta tolerancija na nasilje.

Tokom "16 dana aktivizma" bit će organiziran niz aktivnosti od kojih je jedna 3. decembra na Međunarodni dan osoba s invaliditetom kada će se na istom mjestu okupiti aktivistice i ukazati da niti jedna žena ne smije biti nevidljiva u javnom ili privatnom prostoru.

Velika kampanja bit će okončana 10. decembra kada će mlade, neafirmirane umjetnice organizirati performans, izložbu te na taj način ponoviti svoju opredijeljenost za nultu toleranciju na nasilje.

Frašto je također naglasila da je jedna od poruka koju žele prenijeti da svaka žena ima pravo na svoje tijelo te da njime niko ne može raspolagati posebno zbog činjenice da nasilnici zapravo nastoje imati kontrolu nad ženom i njenim tijelom.

"Revolucija počinje izjavom 'Ja posjedujem svoje tijelo' da bi se razumjelo da je svaka žena slobodna da sama odlučuje o svom životu i tijelu i niko se u to ne smije miješati", zaključila je Frašto.