BiH
1.1k

Ismar Porić u Njemačkoj dobio prestižnu nagradu "Filipin anđeo"

Klix.ba
Ismar Porić (26), direktor i koordinator projekta "Superar" iz Srebrenice, osvojio je u Njemačkoj prestižnu glavnu nagradu "Filipin anđeo" koja se dodjeljuje za poseban doprinos u oblasti kulture, socijalne zaštite ili ekologije, ali i onima koji svoju nadarenost u oblasti muzike koriste za pomoć drugima.

Nagrada mu je uručena 26. septembra u prekrasnom dvorcu Sayn kod Koblenca.

Filippa Sayn-Wittgenstein, po kojoj je nagrada dobila ime, potiče iz jedne veoma stare plemićke porodice. U 21. godini, samo nekoliko mjeseci nakon udaje za Vittorija Mazzetija d'Albertisa, ona je u saobraćajnoj nesreći tragično izgubila život.

Nakon dugog razmišljanja njeni roditelji, suprug i rodbina odlučili su da Filipin dnevnik, koji su naknadno našli, treba biti objavljen. Porodica je bila mišljenja da Filipin dnevnik i Filipina razmišljanja mnogim mladim ljudima mogu biti velika pomoć da lakše pronađu svoj životni put. Nakon što je poslije izdavanja "Filipin dnevnik" postao bestseler, porodica je odlučila da osnuje fondaciju koja bi svake godine dodjeljivala nagradu mladim, nadarenim i angažiranim ljudima.

Ismar Porić, direktor i koordinator "Superar" Srebrenica, bio je inicijator kampanje "Kad se srca slože", koja je prikupljala donacije za pomoć žrtvama katastrofalnih poplava u BiH, Hrvatskoj i Srbiji. Za ovu kampanju su snimljeni i pjesma i videospot "Love people" za koju je muziku napisao Mirko Šenkovski, a tekst su potpisali Mirko Šenkovski i Ismar Porić. Prikupljena sredstva su upućena muzičkim školama iz regiona koje su u poplavama pretrpjele štetu.

Podsjećamo da je Superar hor iz Srebrenice zbog svojih posebnih zasluga pozvan da nastupi pred papom Franjom, prilikom njegove posjete Sarajevu u junu ove godine.

Ova nagrada je svakako još jedno priznanje i Superar horu iz Srebrenice, u kojem skupa pjevaju djeca bošnjačke i srpske nacionalnosti, jer sada više nego ikad muzika dokazuje da je jezik koji nas sve povezuje i ruši nepotrebne ograde ljudskog uma među narodima, saopćeno je iz Superara.