Otkazano 4.000 letova u Evropi
0

Islandska prašina izazvala haos, u Sarajevu bez problema

Sarajevo-x.com
Svi letovi u i iz Velike Britanije te još nekoliko evropskih zemalja su otkazani zbog oblaka prašine i pepela koji su izbačeni iz islandskog vulkana. Otkazano je do 4.000 letova na zračnom prostoru koji je u blizini skandinavskog područja.

Služba kontrole avioprometa u Britaniji objavila je kako se sitne čestice vulkanske kamene prašine i pepela zavlače u avionske motore i izazivaju ozbiljna oštećenja, zbog čega su oni preventivno ostali prizemljeni.

Oblaci pepela došli su i do Njemačke pa su u popodnevnim satima avioni ostali na tlu u sjeverozapadnom dijelu te zemlje. Kako javljaju hrvatski mediji, otkazan je i jedan let kompanije Ryanair iz Pule prema Londonu, a tri aviona koja su trebala ići prema Londonu i Bruxellesu iz Zagreba također nisu poletjela.

Srećom, na sarajevskom aerodromu nisu imali tih problema. Kako su nam potvrdili, danas su svi planirani polazni i dolazni letovi u Sarajevo obavljeni, a problema najvjerovatnije neće biti ni tokom noći. Ipak, sa sarajevskog aerodroma nisu mogli govoriti o tome kakva će situacija biti u petak, budući da trebaju kontaktirati predstavnike kompanija koji imaju planirane letove sa ili na sarajevski aerodrom.