BiH
4

Islamska zajednica od sergije za bihaćku bolnicu prikupila više od 200.000 KM

FENA
Muftija bihaćki Hasan ef. Makić danas je predao direktoru Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću Hajrudinu Haviću kopiju uplatnice novčanih sredstava, koja su prikupljena u okviru Islamske zajednice (IZ) u BiH za obnovu ove u požaru stradale zdravstvene ustanove, koji se dogodio krajem jula ove godine.

Odlukom reisu-l-uleme IZ-a u BiH Huseina ef. Kavazovića, 9. augusta nakon džume-namaza u džematima u domovini, ali i dijaspori, organizirana je sergija za prikupljanje novčanih sredstava za obnovu Bolnice u Bihaću.

"Izuzetno sam zahvalan svima koji su učestvovali u ovoj sergiji, svim muftijama, svim imamima, koji su se izuzetno dobro angažovali i više od 200.000 KM sakupljeno je za ovu bolnicu. Danas sam donio ček iz Rijaseta, koji je direktno sa svog računa prebacio na račun Bolnice 203.700 maraka, što je iznad standarda, koji mi inače imamo na ovim sergijama", istakao je muftija Makić.

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača, koji je također prisustvovao današnjem uručenju, kazao je da se ljubav koju IZ pruža Bošnjacima na području BiH u dobru, ali još više u zlu, najviše vidjela u očuvanju zemlje BiH u toku rata, ali i u miru.

"Ovo pokazuje dva pravca - pokazuje da IZ definitivno jeste uže i naša kuća, kojoj se uvijek možemo obratiti i druga stvar da su Bošnjaci, mogu reći, i dalje narod koji je jako solidaran, narod koji uz Allaha dž.š. gleda i čovjeka, gleda da pomognemo jedni druge", istakao je Lipovača.

Direktor Kantonalne bolnice Hajrudin Havić kazao je da je ovo izuzetno značajna donacija za tu zdravstvenu ustanovu.

"Dosad smo prikupili 1.700.000 KM. Raspisan je tender za izbor najboljeg izvođača za sanaciju krova i vjerujem da će do 15. novembra izvođač već i započeti s radovima", istakao je Havić.