Mustafa ef. Cerić
0

"Islamofobija za neke postaje profitabilna"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U nedavnom višednevnom boravku u Rijadu (Saudijska Arabija), a povodom tradicionalnog festivala kulture Al-Džanadirijja, resi-l-ulema dr. Mustafa Cerić ostvario je brojne kontakte s uglednom ulemom, akademskim i medijskim ličnostima, književnicima i kulturnim radnicima i na kraju se susreo s Čuvarom dvaju harema, kraljem Abdullahom bin Abdulazizom Al-Saudom.

Kako je saopćila Mina, saudijski printani i elektronski mediji također su iskoristili prisustvo reisu-l-uleme Cerića da u autorskom tekstu, kojeg je objavila prestižna dnevna novina al-Vatan, izrazi svoja mišljenja o značaju inicijative kralja Abdullaha za međukulturni i međuvjerski dijalog u svijetu.

U tom svom autorskom članku od 7. marta pod naslovom "Pogled jednog Bosanca na Al-Dženadirijju", reisu-l-ulema je predložio da se nakon Madrida i New Yorka, konferencija kralja Abdullaha održi u Istanbulu, kao znak podrške ideji saveza umjesto sukoba civilizacija, koju su pokrenuli Španija i Turska.

Nije riječ samo o simbolici Madrida, gdje je održana prva saudijsko- madridska konferencija o međukulturnom i međuvjerskom dijalogu na inicijativu muslimanskog suverena Abdullaha bin Abdulaziza koju Madrid i Istanbul očito je najbolje razumiju, a to je da dijalog mora biti univerzalna vrijednost, kao nužna potreba za spas čovječanstva od moralnog posrnuća, koji uzrokuje sva druga posrnuća od kojih današnji svijet pati.

U svojim radnim nastupima na engleskom i arapskom jeziku, reisu-l-ulema Cerić je govorio o pojavi islamofobije kao svojevrsnom univerzalnom izazovu ne samo za muslimane, već i za nemuslimane, posebno na zapadu.

Cerić je kazao da je islamofobija činjenica s kojom se muslimani moraju suočiti na dva načina. Prvo, muslimani se moraju sami zapitati odakle tolika mržnja prema islamu i zašto toliki strah od moralnih zahtjeva muslimana, a drugo, muslimani se moraju osloboditi straha od vlastite obaveze da budu lijep primjer suživota i tolerancije.

U slučaju prvog pitanja, kako je kazao, muslimanima treba biti jasno da za neke ljude nema lijeka od islamofobije, kao što za neke ljude nema lijeka ni od antisemitizma. Mislimani se s time ne smiju pomiriti, ali moraju znati da im je s tim živjeti, jer islamofobija za neke ljude postaje profitabilan način života.

No, najbitnije je da se muslimani oslobode straha od moralnih zahtjeva islama, koji nekim ljudima nisu odmah razumljivi, ali dugoročno moralni zahtjevi islama nemaju alternativu, jer pretpostavljaju pošten i sretan život na ovome svijetu i spas na drugome svijetu, ustvrdio je reis Cerić.

Unatoč svemu, muslimani moraju ostati dosljedni načelu suživota i tolerancije, ali ne samo na riječima već i na djelima. Snaga ličnog primjera je djelotvorniji argument protiv islamofobije nego glasni vaz kojeg ne prati moralna dosljednost.

Posebno su bila zapažena mišljenja i stavovi reisu-l-uleme o ulozi žene u društvu, gdje je podržao sve više angažiranost saudijske žene u svim oblastima života, posebno u odgoju i obrazovanju.

Naime, Kraljevina Saudijska Arabija, zahvaljujući sveobuhvatnoj reformi društva koju je pokrenuo kralj Abdullah doživljava pravu renesansu, posebno u domenu uključivanja žene u javni život saudijskog društva.

Cerić je preko državnog radija Saudijske Arabije na engleskom jeziku pohvalio napore koje ulaže kralj Abdullah u otvaranju mogućnosti za autentičnu interpretaciju islama i pozvao saudijske žene da budu primjer uključenosti u sve probleme s kojima se današnji umet suočava.

Reisu-l-ulema IZ u BiH govorio je i na radio el-Kur’an el-Kerim na arapskom jeziku, gdje je ponovio svoje mišljenje o važnosti inicijative kralja Abdullaha Al-Sauda za međuvjerski i međukulturni dijalog u svijetu, te o značaju saudijske renesanse koja će zasigurno imati velikog utjecaja, ne samo na islamski, već i na cijeli svijet.

Cerić je imao sastanak i sa ministrom vakufa Kraljevine Saudijske Arabije Salihom Al-Šejhom, koji mu je uputio poziv na konferenciju ministra vakufa koja će se održati u maju ove godine u Džeddi, prenosi agencija Mina.